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
auto
2024. 04. 20. szombat

Új gyárak, új modellek, régi chiphiány – így haladnak a Tesla fejlesztései

elektromos autó

A Tesla a negyedéves pénzügyi jelentése alkalmával megosztott pár új információt arról is, hogyan állnak a vállalat legfontosabb fejlesztései.

Nézzük.

1 milliárd dollár feletti nyereség a Teslánál

Új gyárak

A tegnap esti befektetői konferenciahívás most először nem a kaliforniai központból, hanem élőben a Giga Austinból volt közvetítve – mi sem szimbolizálja jobban, mennyire fontos az új gyár a Tesla életében.

Musk megköszönte az új üzem építésében résztvevőknek a munkát, hiszen fél év alatt a semmiből egy szinte kész épületet húztak fel. Ha szűkszavúan is foglalkozott csak vele, de a cég vezetője elégedett Berlin készültségével is. A pénzügyi jelentés anyagában megosztottak pár fotót is az új gyárakról. Ezeken az látszik, hogy a német helyszínen már elkészült, de legalábbis magas készültségi szinten van a festőüzem, Texasban pedig már a présgépek is össze vannak szerelve, le vannak festve – sőt, a gyártósoron Model Y vázak sorakoznak. A gyártás mindkét helyszínen az év vége előtt megkezdődik, de idén még csak mutatóba készül itt autó.

A két új gyár nem egyszerű mása Sanghajnak, a cég vezetői elmondták, hogy ezek új, továbbfejlesztett tervek alapján készülnek. Az, hogy nemsokára 3 kontinensen lesz gyártás és gyártócsapat, rengeteget fog segíteni a cégnek a jövőben a további fejlesztésekben, növekedésben – tették hozzá.

Új autók

Bár már gyártásban van Fremontban és Sanghajban, Musk megerősítette, hogy a berlini és austini Model Y gyakorlatilag egy új autónak tekinthető, mivel itt vezetik be először, hogy az autó első fele is egy darab hatalmas présöntvényből készül – a kaliforniai üzemben csak a kocsi hátsóját gyártják így. A kettő között a strukturális akkupakk található, ami szintén újdonság lesz. Van „B” terv is arra az esetre, ha késne a 4680-asok szállítása: létezik egy dizájn 2170-es hagyományos pakkal is, de ez csak a biztonság kedvéért van talonban.

A Cybertruck kapcsán elkészültek az autó tervezésével, architektúrájával, és továbbra is azt tervezik, hogy amint stabil Austinban az Y gyártása, ez lesz a következő modell, ami gyártásba megy. Ez az autó alapjaiban gondolja újra, hogyan tervezünk és hogyan gyártunk egy járművet, ezért biztosan lesznek még kihívások a projekt során.

Mivel a Cybertruck és a Semi nagyon sok cellát igényelnek, a gyártás kezdetével meg akarják várni, amíg ezek rendelkezésre is állnak, ellenkező esetben horribilisre nő egy-egy példány költsége a kis példányszám miatt. A Semi ezért 2022-re csúszik, hogy elegendő cella legyen a többi terméknek.

Chiphiány

A chiphiányt egyébként a Tesla is megérzi – meg is osztottak egy konkrét példát. A negyedév során akkora probléma volt a légzsák, illetve az övfeszítő kontrollerének beszerzése, hogy mind Fremontban, mind Sanghajban meg is állt a gyártás egy rövid időre miatta. A cég mérnökei jelenleg is 19 új vezérlőt validálnak, és készítenek hozzájuk új firmware-t (vezérlő szoftvert), hogy a hiánycikknek számító alkatrészeket kiváltsák velük.

Musk egyébként lelőtte az ötletet, hogy saját chipgyárat építsen a Tesla. Mint elmondta, az egy másfél éves projekt lenne, rövid távon nem segítene – és úgy mellesleg a költsége is legalább 5 milliárd dollár, tesszük mi hozzá.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.