1 milliárd dollárnyi Tesla Powerwall vár gyártásra

Nemrég mi is beszámoltunk arról a perről, amelyet egyes Tesla részvényes nyugdíjalapok kezdeményeztek Elon Musk ellen a SolarCity felvásárlása kapcsán. Persze, ahogy a tűzesetekkel is megszoktuk, ezek az események a kezdeti médiafigyelem után elsikkadnak a hírözönben, és a lezárásuk is maximum csak egy kis rövid jelentést ér meg.

Nos, Musk meghallgatásról mi is csak az első nap számoltunk be, de mint Rob Maurer, a The Street újságírója és a TeslaDaily podcast szerzője kiszúrta, Musk megosztott később egy roppant érdekes számot a bírósággal.

Akár 9 hónapot is várni kell

Musk a bírósági tárgyalások alkalmával egy kérdésre válaszolva megosztotta, hogy a Tesla jelenleg 80.000 megrendeléssel rendelkezik a Powerwall 2 otthoni energiatárolóra. A 13,5 kWh kapacitású akkumulátor darabja 10.500 dollárba (nettó ~3 millió forintba) kerül, bár igaz, hogy ha valaki többet rendel, a darabár alacsonyabb lesz. Ez így mégis nagyjából 1 milliárd dollárnyi megrendelést jelenthet. Ehhez érdemes még hozzátenni, hogy egy ideje már csak napelemes rendelés mellé lehet Powerwallt rendelni, így a projektek összértéke ennél jóval magasabb lehet.

Musk azt is hozzátette, hogy a vállalat a múltban 20-25 ezer, jelenleg pedig maximum 30-35 ezer otthoni akkumulátort tud legyártani negyedévente, így akár háromnegyed év is lehet a várakozási idő a termékekre. A rendelésállomány összesen több mint 1 GWh cellakapacitást jelent.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.