Külön cégbe szervezi akkubizniszét az SK Innovation

Külön cégbe szerveződik az SK Innovation akkumulátor üzletága, valamint a kőolaj felkutatásával és feldolgozásával foglalkozó részleg, jelentette be tegnap a dél-koreai konglomerátum, hozzátéve, hogy az igazgatótanács döntése a vállalat értékének növelését, és a zöld növekedést szolgálja. A különválás véglegesítése szeptember 16-án egy különleges értekezlet keretein belül történik meg, ezt követően október 1-jén megalakulnak az SK Battery Co., Ltd., valamint az SK E&P Co., Ltd. névre keresztelt leányvállalatok. Az SK Innovation egy holding vállalatként működik tovább, az újonnan alakuló cégek kibocsátott részvényeinek egyedüli tulajdonosa lesz, fő tevékenységévé pedig a portfóliómenedzsment válik.

Kim Jong-hoon, az igazgatótanács elnöke elmondta, hogy a különválással mindkét üzletág a saját karakterisztikájához illő menedzsmentrendszert tesz lehetővé, szabad utat engedve a versenyképességnek és szakértelemnek. Különösen fontos ez az akkumulátorok esetében, hiszen az az elektromos járművek és az ipari energiatárolás terjedésével különösen jövedelmező bevételi forrás lesz a vállalat számára. Az SK Battery portfóliójába tartoznak a közepes és nagy méretű villanyautó-akkumulátorok, a Battery as a Service szolgáltatás, valamint az Energy Storage System (ESS) üzletág.

Az SK Innovation dél-koreai akkugyára

Az SK Innovation jelenlegi akkumulátor-gyártási kapacitása évi 40 GWh, melyet több ország biztosít, például Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, és Magyarország. A vállalat tervei szerint 2023-ra 85 GWh-ra növeli a kapacitást, 2025-re 200 GWh-ra, 2030-ban pedig már akár 500 GWh-nyi akkut is gyárthat a vállalat. Az SK Innovation azt állítja, hogy jelenleg csak villanyautó-akkumulátorból 1000 GWh kapacitásnyi megrendelése van, aminek értéke nagyjából 130 billió won (114 milliárd dollár).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.