auto
2024. 02. 26. hétfő

Elismerte Musk, hogy hibázott az akkumulátorok korlátozásával

Egy 2019-es kínai tűzesetet követően a Tesla kiadott egy szoftverfrissítést, amely az autók akkumulátorának védelme, és a további tűzesetek elkerülése érdekében lekorlátozta az akkurendszer feszültségét. Számos tulajdonos számára ez azzal járt, hogy csökkent autójának hatótávolsága, és a villámtöltés is lassult, ráadásul az érdemi kommunikáció hiánya az autógyártó részéről még tovább tüzelte az indulatokat.

Jelentős hatótávcsökkenés a Tesla szoftverfrissítés után

Mint akkoriban mi is beszámoltunk róla, a legsúlyosabb hatótávcsökkenést egy David Rasmussen nevű Tesla-tulajdonos tapasztalta, akinek a 2014-es, 85 kWh-s Model S-ének hatótávja 247 mérföld környékéről 217 mérföldre csökkent a frissítés után. Rasmussen több másik felháborodott vásárlóval együtt csoportos keresetet nyújtott be a Tesla ellen. Az évek óta tartó ügy most megoldódni látszik az Egyesült Államokban.

Csökkent a hatótáv, perlik a Teslát

A CNBC által megszerzett, a San Franciscó-i körzeti bírósághoz benyújtott megállapodási javaslat szerint a Tesla vállalja, hogy valamennyi érintett tulajdonosnak 625 dollárt fizet, és emellett a bírósági ügy költségeit is fedezi. A dokumentum szerint, melyben egy összesen 1,5 millió dollár értékű összeg szerepel, összesen 1743 Model S tulajdonost érintett az akkumulátor feszültségének lekorlátozása, ami azt jelenti, hogy közel 1,1 millió dollár jut az ügyfeleknek, a maradék pedig az ügyvédek munkadíja. (Eddig úgy tudtuk, hogy Model X-ekben is tapasztaltak korlátozást, de ezt a modellt nem említik a források.)

Egy teslás körökben ismert amerikai fiatalember, Sawyer Merritt erről szóló Twitter-bejegyzésére Elon Musk úgy reagált: „Ha tévedünk, akkor tévedünk. Ebben az esetben tévedtünk.” Majd úgy folytatta: „A Tesla alapelve, hogy sose hajoljon meg a hamis állítások előtt, akkor sem, ha veszíthetünk, és sose harcoljon az igaz állítások ellen, akkor sem, ha nyerhetünk.”

A Tesla egyébként az ominózus szoftverfrissítés által kiváltott indulatokat követően két újabb frissítést is kiadott, hogy fokozatosan visszaállítsa az akkumulátort az eredeti állapotába – ez eddig 1552 autónál történt meg, 57 autóban teljes akkucserét hajtottak végre, a többiek pedig még várják a helyreállítást. Az Electrek hírportál felkereste Rasmussent, aki elmondta, hogy az ő autója már visszanyerte teljes kapacitását, de ismer olyat, akinél ez még nem történt meg. Ő egyébként elégedett a Tesla által benyújtott megállapodással, és szerinte a bíróság is rá fog bólintani.

Habár az Egyesült Államokban érik az ügy lezárása, más autópiacokon is sok a dühös ügyfél, akik kártérítést követelnek a Teslától. A norvég helyzetről például itt írtunk.

Norvégiában büntetnék a Tesla kibúvóját

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.