Főoldal » elektromos autó » Három év múlva a Rimac önvezető taxijai járhatják Zágráb utcáit

Három év múlva a Rimac önvezető taxijai járhatják Zágráb utcáit

Horvátország a részére szánt helyreállítási alapból 200 millió euróval fogja támogatni a Rimac városi mobilitási ökoszisztéma kódnevű projektjét, amely önvezető autók kifejlesztését tűzte ki célul. Az ötös szintű önvezetésre képes robot taxik a cég tervei szerint 2024-től jelenhetnének meg Zágráb utcáin, ezzel a horvát főváros lehetne az egyik első olyan város a világon, ahol elérhető lenne ez a szolgáltatás.

A teljes projekt költségvetése 450 millió euró, az első fázisban egy mobilitási center kialakítására kerül sor 2022 végéig, ahol a nagyközönség is testközelből megismerheti majd a cég fejlesztéseit. A tesztelési fázis 2023-ban kezdődhet meg. A teljes flotta 700 taxiból állhat majd, és a helyi tömegközlekedéssel integráltan fog működni.

A Rimac Sveta Nedeljában épülő kampuszának látványterve. Kép: Rimac

A Rimac honlapja szerint az önvezetéssel foglalkozó részlegük jelenleg 10 különböző pozícióra keres alkalmazottakat, többnyire mérnököket zágrábi munkavégzéssel, de keresnek tesztvezetőket is a Sveta Nedelja-i központjukba. 

Mate Rimac, a vállalat alapítója a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia által szervezett „Az elektromobilitás és az önvezető járművek” című konferencián kifejtette véleményét, hogy a teljes autóipar gyökeres változás előtt áll. A közlekedés mára már rendkívül időigényessé vált a gépjárművek nagy száma miatt, továbbá túl nagy anyagi kár keletkezik és túl sok emberéletet követelnek a közlekedési balesetek is. Példaként megemlítette, hogy csak az USA-ban a közlekedési balesetekben keletkezett anyagi kár, valamint a közlekedési dugókban való várakozás miatti időveszteség értéke meghaladja Horvátország éves turisztikai bevételeit. Az elektromos önvezető járművek teljes kifejlesztésével és mindennapi alkalmazásával 90%-kal csökkenthető a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma. A Rimac Automobili már több éve foglalkozik az önvezető járművek fejlesztésével, amelyet Horvátország előnyként használhatna ki a piaci versenytársak megelőzésére.

Címlapkép: Rimac

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.