Kapkodnak a használt villanyautókért az USA-ban

Az autóipart is sújtó chiphiány úgy tűnik elérte a használt járműveket is, legalábbis az új autók piacán kialakult hiány lehet az egyik oka annak, hogy 2021 júliusában emelkedett a használt autók ára az Egyesült Államokban. Az iSeeCars.com tanulmánya szerint azonban úgy tűnik, hogy áremelkedés nem csökkentette a vásárlói kedvet, az autópiac pörög.

A tanulmányban a 2016-2020 évjáratú használt autók eladási árát és piacon töltött idejét vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy egy átlagos használt autó 35,4 napot tölt a piacon, mielőtt új gazdára talál, de a 20 leginkább keresett modell esetén ez a szám mindössze 25,3 nap. A legérdekesebb, hogy a közvélemény által kifejezetten drágának tartott villanyautókra a legnagyobb a kereslet jelenleg, ugyanis a piacon töltött idő alapján felállított rangsor első három helyezettje mind tisztán elektromos.

A Tesla Model 3 már 5. hónapja folyamatosan vezeti a listát azzal, hogy ezek az autók a viszonylag magas (46.982 dollár) átlagár ellenére is átlagosan 15,7 nap alatt megtalálják az új gazdájukat. A Model 3 használt piaci ára különösen annak fényében meglepő, hogy az Egyesült Államokban a Model 3 SR változatának ára 41.190 dollár és az LR változat 51.190 dolláros ára is csupán 10%-kal magasabb, mint a használt átlagár.

A második helyezett a lényegesen olcsóbb (22.005 dollár) Chevy Bolt, amely átlagosan 20,8 napot tölt a piacon. Mindössze fél nappal csúszott le a 2. helyről a júliusi harmadik Tesla Model S (21,3 nap), melynek átlagos eladási ára 64.205 dollár. Az első 20 típus közé befért még a 7. helyen lévő Tesla Model X is, 76.268 dolláros árral és 24,7 napos átlagos értékesítési idővel.

A villanyautókat tehát annak ellenére pillanatok alatt megveszik a használt autóra vágyó vásárlók, hogy ezek ára másfél-kétszerese az átlagos amerikai használt autó árának.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.