Így csökkenthető a napelemesek vesztesége

A mai napon (2021.08.16) elkezdődött az ELMŰ-ÉMÁSZMVM Next szolgáltatóváltáshoz kapcsolódó soron kívüli óraállás diktálás, amelyre két héten keresztül, azaz 2021.08.28-ig van lehetőségünk. A kéthetes időszak tetszőleges napján általunk a szolgáltatóváltás menüpontban bediktált óraállások jelentik majd az új szolgáltatónál a szeptemberi indulást, és a régi szolgáltató ez alapján számol el velünk.

A háztartási méretű kiserőmű (többnyire napelem) tulajdonosok az időszak hosszúságát kihasználhatják a veszteségeik minimalizálására. Akinek túltermelése van, érdemes minél előbb végrehajtani a diktálást, így augusztus második felének napelemes termelése már az új rész-időszakot gyarapítja, aki esetleg mínuszban van, neki érdemes lehet az időtartam végére halasztani a szolgáltatóváltáshoz tartozó óraállás bediktálását.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az MVM Next veszi át az ELMŰ-ÉMÁSZ főképp lakossági ügyfeleit. A szolgáltatóváltás miatt szükség van egy extra elszámolásra, melynek dátuma szeptember 1. Nem jár persze végig minden fogyasztót augusztus 31. éjfél körül a villanyóra-leolvasó, helyette lehetőségünk van az óraállás diktálására a szokásos felületeken (telefonon, online ügyfélszolgálaton, illetve EnergiApp applikációval), aki pedig nem él ezzel a lehetőséggel, annak becsléssel állapítják meg a váltás időpontján esedékes mérőóra-állását.

A napelem tulajdonosokat hátrányosan érintheti az extra elszámolás, hiszen aki télen szeretné felhasználni a nyári termelést, azt nem fogja vigasztalni, hogy a téli villanyszámla kisebbik felét most kifizetik neki. Fenti cikkünk megírásakor még reménykedtünk, hogy a két szolgáltatónak sikerül a fogyasztókat kihagyva, számukra anyagi veszteséget nem okozva, egymás között megállapodni. Azonban erről egyelőre nem érkezett megnyugtató hír, így a határidő közeledtével egyre kisebb is rá a remény.

Címlapkép: pxfuel

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.