Főoldal » elektromosautó-töltés » Csak zéró emissziós autóra adnak ki új taxiengedélyt Ausztriában 2025-től

Csak zéró emissziós autóra adnak ki új taxiengedélyt Ausztriában 2025-től

Bécsben már 2016-ban forgalomba álltak az első elektromos taxik, de még ma is hagyományos dízel- vagy benzines autó a taxik 99 százaléka. A helyzet rövidesen változni fog, ugyanis Ausztriában 2025-től már csak károsanyag-kibocsátás mentes járművek kaphatnak új taxiengedélyt. A Bécsi Gazdasági Kamara, a Wien Energie és egy grazi cég most új töltési technológiával próbál kedvet csinálni a taxisoknak, hogy elektromos autóra váltsanak.

Az új megoldás neve matrix charging technology. A módszert a grazi Easelink fejlesztette ki. Lényege, hogy a kocsi kábel helyett közvetlenül a drosztba épített töltőlemezhez csatlakoztatható, a jármű alján található töltőcsatlakozóval lehet feltölteni gombnyomásra. A rendszer előnye, hogy a taxisoknak nem kell töltőállomást keresgélni, sőt még az autójukból sem kell kiszállniuk, helyette várakozás közben, automatikusan tölthetik fel az autójukat.

Peter Hanke gazdasági és pénzügyi városi tanácsnok, Hermann Stockinger, az Easelink alapítója, Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke és Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezető bizottságának elnöke (balról jobbra)
(Fotó: Wirtschaftskammer Wien/ Florian Wieser)

A kísérleti program keretében az elkövetkező két évben nyolc drosztot és 56 taxit fognak átalakítani az osztrák fővárosban. A töltési infrastruktúrát a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie építi ki és üzemelteti, természetesen kizárólag zöldáramot táplálva a rendszerbe. A 2024 közepéig tartó programot a Klíma- és Energiaalapból finanszírozzák, és Bécs mellett Graz is részt vesz a projektben. A projektkonzorcium tagjai: Bécsi és Stájer Gazdasági Kamara, Wien Energie, Energie Graz, Easelink GmbH, Grazi Energiaügynökség, tbw research GesmbH, Taxi 40100, Taxi 31300, vibe moves you, Quintessenz Organisationsberatung, ÖAMTC és a Hyundai.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.