Magyar elektromos busszal lehet utazni Budapesten

Szeptember 15-e és 19-e között a 105-ös autóbusz vonalán e105-ös jelzéssel teszteli tisztán elektromos meghajtású Ikarus 120.EL CityPioneer típusú járművét a BKK és szolgáltatója, az ArrivaBus Kft. Budapesten. A több mint 125 éves járműgyártó tapasztalattal rendelkező vállalat székesfehérvári létesítményében összeszerelt környezetbarát buszt bárki ingyenes kipróbálhatja az öt nap alatt.

Forrás: BKK

Az 12 méter hosszú, alacsonypadlós 120.EL CityPioneer az Ikarus legelső elektromos meghajtású modellje, mely mintegy 3 év fejlesztést követően jutott el a gyártósorra. Teljesítménye 240 kW, amelyhez egy 314 kWh-s akkumulátorcsomag biztosít elektromosságot. Fűtés, vagy légkondi mellett 250 kilométert tud megtenni egy töltéssel a jármű (azok nélkül 310-et), ami gyakorlatilag megegyezik a budapesti autóbuszok átlagos napi menetteljesítményével. A buszon 84 utas utazhat egyszerre biztonságosan, 30 főnek ülőhely is jut.

Forrás: Ikarus

A buszt szerettük volna személyesen is kipróbálni, de ma, a beharangozott tesztidőszak első napján a BKK Futár rendszerben nem láttuk a forgalomban. Az elektromos buszok elterjedésének hazai lehetőségéről nemrég egy konferenciát is tartottak az illetékes szereplők előadásaival, melyen az Ikarus ügyvezetője is összefoglalta a cég eddigi eredményeit és jövőbeni terveit. Összefoglalónk itt olvasható.

Frissítés 09.16.: Ma már a BKK Futár honlapon is megjelent az elektromos tesztbusz, és a forgalomban is sikerült lefotóznunk.

Fotó: Antalóczy Tibor
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.