Most Te is segíthetsz, hogy 2030-ra minden új jármű elektromos legyen

A Villanyautósok Világszövetsége (GEVA – Global EV Drivers’ Alliance) felszólítja országaink vezetőit, hogy kötelezzék el magukat, hogy 2030-ra minden új jármű elektromos legyen.

Az éghajlatváltozás már most pusztító hatást gyakorol bolygónkra, olvadnak a gleccserek, emelkedik a tengerek szintje, egyre súlyosabb aszályoktól, hőhullámoktól szenvednek a Föld lakói. Nincs időnk késlekedésre, azonnal cselekednünk kell, hogy mérsékeljük az üvegházhatású gázok kibocsátásának hatását. A globális széndioxid kibocsátás 24%-áért a közlekedés felel, ezen belül a közúti járművek adják a CO2 kibocsátás közel 75%-át.

A politikai vezetők éppen az ENSZ COP26 Klímaváltozás Konferenciájára készülnek, melyet 2021. október 31. és november 12. között tartanak Glasgow-ban. A Villanyautósok Világszövetsége nyilatkozatban szólítja fel őket, hogy támogassák az elektromos közlekedésre átállás minél gyorsabb megvalósítását.

A bolygónk és lakói nem fogják túlélni, ha nem teszünk sürgős és határozott lépéseket, ezért a szövetség a villanyautósokat világszerte a nyilatkozat aláírására kéri, hogy ezzel is nyomatékosítsuk a változás égető szükségét. A kitűzött cél, hogy 2030-ra minden könnyű jármű tölthető, 2035-re pedig zéró emissziós legyen.

Ide kattintva írhatjátok alá a nyilatkozatot, amely mögött a GEVA áll, melynek több mint 100.000 tagját a világ 28 országának 45 szervezete adja.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.