Megtörtént az első FSD béta baleset?

A Tesla önvezető rendszerének fejlesztése kevéssel több mint egy éve, 2020 októberében lépett a nyilvános béta, azaz tesztfázisba, egyvalami azonban mostanáig elmaradt: nem volt ismerté vált baleset.

Most már ilyen is van.

Hogy volt, hogy nem volt

Az FSD beta tesztek egyik legmeglepőbb részlete, hogy egészen mostanáig nem jelentettek balesetet a tesztelésben résztvevő pár ezer amerikai autóval kapcsolatban. A Tesla nyilván válogatott a sofőrök között már a program kezdetén is, most pedig már mindenkinek át kell mennie egy 7 napos tesztfázison, amikor a számítógép elemzi az ő vezetési stílusát. Ezzel együtt benne volt a pakliban, hogy előbb-utóbb lesz pár baleset ezekkel a kocsikkal – legyen ez bármelyik fél hibája.

Mint azt több külföldi portál is jelentette, az amerikai közúti közlekedés biztonságáért felelős NHTSA weboldala szerint 2021. november 8-án egy Model Y tulajdonosa bejelentést tett a vele történt baleset okán. Az illető az FSD Beta tesztprogram részvevője.

A tulajdonos elmondása szerint az autó az önvezető üzemmódban volt, amikor egy balkanyar során rossz sávba fordult be, és nekiment a mellette haladó autónak. Járműve a kanyar felénél jelezte, hogy nem tud megbirkózni a helyzettel, azonban ezen a ponton a sofőr hiába próbált ellenkormányozni, a kocsi átvette az irányítást és belevezetett a helytelen sávba. Az eredmény az lett, hogy alaposan összetört az Y bal oldala – személyi sérülésről nem számoltak be.

Az ilyen bejelentéseket a hivatal kivizsgálja, úgyhogy előbb-utóbb lesz valami hivatalos válasz is, amiről természetesen majd mi is beszámolunk. Az eset leírásával kapcsolatban azonban van egy furcsa részlet ami magyarázatra szorul. Nem csak az FSD, de a sima Autopilot is úgy működik, hogy azt akár a fék megnyomásával, akár egy kormánymozdulattal azonnal ki lehet kapcsolni. A probléma sokkal inkább éppen a fent leírtak fordítottja. Az sofőrnek időnként jeleznie kell az autó felé, hogy figyel, ott van a keze a kormányon, ezért ilyenkor picit meg kell mozdítani azt, és rendkívül egyszerű túl nagy erőt használni, amivel teljesen kikapcsolja az ember a rendszert. Kell egy kis idő, mire a sofőr kitapasztalja, hogy csak épp annyira mozdítsa meg a  kormánykereket, hogy jelezze figyel, de ne kapcsoljon ki az Autopilot.  Elsőre elég nehéz elképzelni, hogy a sofőrnek harcolnia kellett volna az autóval, de még ha ez így is lett volna, szinte ösztönösen a fékre lép az ember, ami szintén kikapcsolja a rendszert.

Az autó számítógépjeink naplófájljai alapján nyilván meg tudják majd állapítani, hogy mi történt valójában, az adatokat pedig ilyenkor a hatóság szakemberei elemzik ki. Nem lepődnénk meg azonban, ha kiderülne, hogy mégis tovább kell várnunk az első olyan FSD balesetre, ahol tényleg a gép hibázott – bár az biztos, hogy lesz még ilyen, nem is egy. Az is biztos azonban, hogy aki belép a programba, az elfogadja, hogy továbbra is ő felel a járműve biztonságos működtetésért, így a biztosító felé nem valószínű, hogy működik az a kifogás, hogy az autóm volt a hibás.

A címlapkép forrása: Brandonee916, Youtube

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.