Ezen a villanyautón dolgozott halála előtt a világhírű divattervező

A 41 éves korában elhunyt világhírű divattervezőt, Virgil Abloh-t a legtöbben bizonyára az Off-White luxusmárka vezérigazgatójaként, vagy a Louis Vuitton férfikollekciójának művészeti igazgatójaként ismerték, ám a tervezőzseni számos egyéb területen valósította meg elképzeléseit. Alighanem utolsó munkáinak egyike az a tisztán elektromos autó, amelyet társával, Gorden Wagenerrel tervezett a Mercedes-Maybach számára. Abloh családjának kérésére az autógyártó most kiállította a járművet a floridai Rubell Museumban, ahol megtekinthető a nagyközönség számára.

A Project MAYBACH néven megvalósított tanulmány esetében az elektromos hajtásrendszer tulajdonságait nincs értelme boncolgatni, hiszen a gyártás és az utcai használat sosem szerepelt a tervek között. A koncepcióautó megvalósításának célja sokkal inkább olyan megoldások és elképzelések bemutatása volt, amelyek túlmutatnak mindenen, ami szokványos. Egy olyan új dizájnnyelvezet bevezetésén dolgoztak a tervezők, amelyek a funkcionalitás, stílus, és kreativitás határait feszegetik, kitörve a gyártás megkötéseinek ketrecéből.

A Project MAYBACH éppen annyira egy hatalmas luxus-GT, mint amennyire egy robusztus terepjáró. Tervezése tiszta lappal indult, nem korábbi tanulmányok elképzeléseit vitték tovább, hanem minden egyes eleme egy új gondolat szüleménye. A motorháztető természetellenesen hosszú, de a dizájnerek ezt is praktikussággal ötvözték, hiszen így nagyobb felületen éri a nap az átlátszó üveglap alatt megbújó napelemcellákat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.