Elektromos kamionokat tesztel a Škoda

Kettő, tisztán elektromos meghajtású nyerges vontatót tesztel a csehországi Mladá Boleslavban található gyártóközpontjában a Škoda. A nulla károsanyag-kibocsátású gépek dízeles óriásokat fognak leváltani a gyár területén belüli szállítási feladatoknál, így évente 60 tonna szén-dioxid emisszióját tudja elkerülni a vállalat csak ezzel a két villanyos kamion használatával.

A két járművet már október 1-je óta teszteli a Škoda, és jövő májustól lesznek a flotta állandó tagjai. A gyártás és logisztika fenntartható működését szolgáló kezdeményezés következő szakasza 2022 júniusában kezdődik, amikor speciális, rövidített nyerges vontatókkal kezd elektromosautó-akkumulátorokat szállítani a gyártó Mladá Boleslavban. A későbbiekben további elektromos tehergépjárművek rendelése is várható.

A közzétett sajtófotók egyébként felfedik, hogy a tesztelés alatt álló két teherautó a Framo termékei. Teletöltött akkumulátorral 80 kilométert tudnak megtenni, ami elegendő ahhoz, hogy a gyár kerítésein belül dolgozhassanak a járművek. A monstrumok 100 kilométeres távolságon átlagosan körülbelül 200 kWh energiát fogyasztanak el, teljes feltöltésük pedig 4,5 órát vesz igénybe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.