Aláírták a támogatási szerződést a Volánbusz új elektromos buszaira

60 darab, tisztán elektromos meghajtású autóbusz beszerzését fedező támogatásról szóló megállapodást írt alá a Mobiliti VOLÁNBUSZ Kft. és a VOLÁNBUSZ Közlekedési Zrt. által alapított konzorcium a Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Zrt.-vel. A 8,6 milliárd forint értékű szerződés értelmében hat megyeszékhelyen, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben állnak majd szolgálatba tiszta üzemű autóbuszok 2022-ben.

Forrás: Zöld Busz Program

A Volánbusz még 2021 májusában nyújtotta be a pályázatot az elektromos buszok beszerzésére, akkor közleményében úgy fogalmazott, hogy a pályázat kedvező elbírálása esetén a kéttengelyes, alacsonypadlós helyi kivitelű járműből 13 db Győrben, 12 db Székesfehérváron, 11 db Zalaegerszegen, 10 db Szolnokon, 8 db Szegeden, 6 db pedig Egerben korszerűsíti majd a helyi járműparkot. A buszok a városok mintegy 570.000 lakójának biztosítanak tisztább levegőt.

A VOLÁNBUSZ 40 darab elektromos buszt már idén beszerzett a Zöld Busz Program keretein belül. Ezek a kiemelt budapesti rendezvényeken, jelenleg például a Planet Budapest fenntarthatósági expóra szállítják az utasokat, jövő tavasztól pedig a főváros környéki elővárosi forgalomban vesznek majd részt. Az idén létrehozott Mobiliti VOLÁNBUSZ Kft. nagy teljesítményű elektromos töltőállomások létesítésével és üzemeltetésével járul hozzá ahhoz, hogy az üzembe álló elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra rendelkezésre álljon. A cég 7 helyszínen közel 100 töltőberendezést telepít, illetve üzemeltet, biztosítja a háttérszolgáltatást és a karbantartást, ezzel is támogatva a zöld közösségi közlekedést.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.