Videó: ennyivel gyorsabb az AMD-s Tesla számítógépe

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, a kínai gyártású Model Y-ok fedélzeti számítógépét nemrég újabbra, gyorsabbra cserélte az autógyártó. Az AMD Ryzen alapú megoldás valószínűleg megegyezik a Model S/X új sorozatából ismerttel, de továbbra sem lennénk meglepődve, ha a különálló, dedikált grafikus kártya kimaradna az olcsóbb autókból.

Az új processzor már be is került az első kínai gyártású Model Y Performance változatokba, így nem kellett rá sokat várni, hogy valaki összevesse a számítógép teljesítményét a korábbi verzióval.

Az első teszt

Természetesen itt ne valami IT oldalakról megszokott benchmarkra, szokványos teljesítmény tesztre számítsunk, de a stopperrel mért értékek is látványosan mutatják mennyivel fürgébb az új processzor.

Az eredetileg a kínai Weibo közösségi platformon megosztott videó egy rövidebb változata Twittere is felkerült. Az első pár tesztben a Tesla beépített applikációinak indulásához szükséges időt mérték le – ezek persze általában helyi, az országban engedélyezett alkalmazások. A teszt abszolút releváns, az én autómban is eddig egyedül egy dolog lassú a központi képernyőn: elég sokat kell várni amíg a Youtube vagy Netflix alkalmazás betölt. #FirstWorldProblems.

A videóban tesztelt alkalmazások nagyjából negyed annyi idő alatt töltöttek be az új Ryzen processzoros hardveren.

A következő tesztekben többek között azt is vizsgálták mennyire fürge a térkép ha nagyítunk benne. Itt talán még látványosabb volt az új technika előnye, de hozzáteszem a saját autómban nem tapasztaltam még annyira gyenge teljesítményt amit a videón látunk.

Generációnyi különbség

A Tesla autóiban használt processzorok pontos típusszámait nehéz kideríteni, hiszen ezek a beszállítók speciális, a megrendelő igényére szabott termékei, és az autóban lévő chipek sokszor nem rendelkeznek semmi számozással, szokványos felirattal. A mostanáig használt Intel Atom SoC kapcsán az internet például határozottan állítja, hogy ez az Intel Atom E8000-es család tagja, amiből egyhez, az Atom x5 E8000-hez találtunk teszt adatokat. A fenti videó viszont azt mondja, a kínai Model 3-ban Intel Atom A3950-es van, aminek E3950 nevű, és a fellelhető specifikációk szerint szinte teljesen azonos testvéréhez vannak számaink. Végül az új AMD Ryzen APU típusszáma az Ingineerix boncolása szerint YE180FC3T4MFG, ami elvileg a V1807B beágyazott processzorcsalád tagja.

Forrás: cpubenchmark.net
Forrás: cpubenchmark.net

Akármelyik Intel Atom hardvert használta is a Tesla eddig, az látszik, hogy két év különbség van a második generációs Ryzen (Ryzen 1+) javára, a teljesítménye pedig még egyszálas üzemmódban is 3-4-szeres, összességében pedig 4-8-szoros.

Arról egyelőre nincsen hír, hogy a többi sanghaji Tesla mikor kapja meg az új hardvert, de gyanítjuk, hogy ha idén év végén kifutnak a gyártásból a régebbi raktárkészletek, jövőre már az összes autó ezzel készül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.