Téli töltés teszt: így vizsgázott a kínai Model 3

A legutóbbi 2021.40.6-os számú frissítés sok érdekes újdonságot hozott a Tesláknak, de volt egy olyan pletyka, hogy van ebben még valami elásva, egy kis meglepetés, a legolcsóbb típus tulajdonosainak. Teslabjørn (Bjørn Nyland) Facebook oldalán arról posztolgatnak a felhasználók, hogy autójuk minden korábbinál gyorsabban tölt. Ami igazán érdekes volt a 3 fokos hidegben készült fotókon, az nem is a magas (160-170 kW) kezdeti csúcsteljesítmény, hanem, hogy a kocsi még 50% magasságában is 150 kW, 90%-nál pedig 80 kW teljesítmény felvételére képes.

Nosza, leteszteltük mi is, sőt videót is forgattunk, így aki nem szeret olvasni, tekerjen az írás aljára.

Rákészültünk

A teszthez a kajászói Ionityt választottam, mert egy hosszabb autópályás út volt betervezve, aminek a végén számításaim szerint 10% körül tudtam volna befutni oda. Mivel Magyarországon egyelőre nincs V3-as Tesla Supercharger, így a konkurens hálózat kell ahhoz, hogy kihozzuk a maximumot a Teslák töltéséből. Arról már beszámoltunk pár hete, hogy most már az Ionity oszlopok felé tartva is előfűti az aksit a Model 3, úgyhogy úgy számoltam, mire odaérek megfelelő hőmérsékletűek lesznek a cellák.

96% körül indulva otthonról, először Siófokra mentem,  ahol egy fél órát töltöttem, mielőtt továbbmentem Érdre. Ott egy órát pihent a kocsi a hidegben. Innen indultam Kajászóra, de túl jól fogyasztott a kocsi – a fene enné meg! – ezért még mindig magas lett volna  a töltöttség ehhez a teszthez, így mentem egy kört Velencének és vissza. Így 4%-kal futottam be a töltőkhöz, egyedül voltam az oszlopoknál, így felcsatlakoztam az 1-esre és elindítottam a felvételt a telefonomon.

Emberi számítás szerint elég melegnek kellett volna lenniük a celláknak, de tudjuk, hogy az LFP aksi igazán 40-43 fok körül érzi jól magát, ha ennél akár 5-10 fokkal hidegebb, már érezhető a visszaesés a töltésben.

Felemás eredmények

Hadd lőjem le a poént már most: a norvég számokat messze nem értem el, de nem lett rossz az eredmény.

A fenti görbén már rögtön látszik, amit a metsző hideg szélben dideregve tapasztaltam a töltő mellett állva, hogy a kezdeti csúcsteljesítmény elmaradt a Facebookos képeken látott 160-170 kW közötti értékektől. Csak arra tudok gondolni, hogy még így sem volt elég meleg az akku, nem érhettem el a 40 fokot a celláknál, vagy, hogy csak a Tesla saját V3-as töltőjén ilyen szépek a számok. Ennek ellenére azért az nem rossz, hogy 25%-ig 140 kW-on voltunk és a 100 kW-os küszöböt is csak 50%-nál léptük át. Mivel az autó még egy hónapja sincs nálam, nincsnenek korábbi mérési adataim, ezért elkértem pár korábbi tesztet Tesla Mastertől és meglepő eredményt tapasztaltam.

A piros vonal az én töltési görbém a legfrissebb szoftveren, és ez látványosan jobb, mint amit a meleg júliusban mért a mester egy korábbi kiadáson. Rosszabb azonban, mint amit a mostani előtti, 36.5.8-on dokumentált alig 3 hete. Ezek után még jobban vakarom a fejemet, lehet meg kell majd egyszer ismételni a tesztet.

Azért szégyenkezni nem kell

De a kW az olyan szám, amivel elsős kisfiúk jókat tudnak játszani autóskártyákon. A töltésben a lényeg az idő, illetve a visszatöltött kilométerek száma.

Itt nagyjából az látszik, hogy az 50%-os töltöttséghez 10 perc kell, a 70-hez meg 19. Én ennél tovább nem is várnék egy hosszabb úton, mert az a maradék 10% már nem éri meg a plusz 6 percet. Máshogy fogalmazva, harmadával nő a töltési idő azért, hogy 10%-kal több legyen az aksiban.

Később majd fogok pontosabb, részletesebb fogyasztási tesztet is csinálni, de egyelőre annyit tudok mondani, hogy novemberben, még a nyári gumin, ennél kevésbé gyilkos időben, 130-ra állított tempomattal 17,6-os fogyasztást produkáltam a Gárdony-Győr viszonylatban. Ezt kicsit kerekítve most 18 kWh-ra veszem, ami 290 kilométeres autópálya hatótávot ad ki. Most, végig fűtve, téli gumival, hideg szélben, 21 kWh volt az átlag, ami 250 kilométert jelent. Ebben benne van az akku és az utastér fűtése is.

A fentiekből kiindulva készítettem egy grafikont arról is, vajon a töltési idő függvényében mennyi kilométert lehet újra megtenni az autópályán. Természetesen ezek hozzávetőleges adatok, a skála pedig nem nulláról indul most sem, hiszen azzal számolok, 10% töltöttséggel érek a töltőhöz. Így 200 kilométer megtételéhez konstans 130 km/h sebességgel, a nyári gumin, melegebb időben 20 perc, téli gumin, zordabb körülmények között 25 perc töltés szükséges.

A fentieket videó formában a cikk alatt meg is lehet tekinteni. Aki pedig még több és pontosabb adatra kíváncsi Tesla Master fenti eredményeiről, annak javaslom legfrissebb videóját ahol ezekről bővebben is beszél.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.