Főoldal » elektromos autó » Fontos változtatással érkeznek az európai Model S-ek

Fontos változtatással érkeznek az európai Model S-ek

A hétvége Teslás híreinek sorában már beszámoltunk róla, hogy jelenleg nem lehet Észak Amerikán kívül Model S-t és X-et rendelni – feltehetően a gyártási kapacitás 2022-re már betelt.

Ez nem jelenti azonban, hogy a háttérben ne folynának az előkészületek az Európába szánt példányok gyártására.

Ideje volt

A Model S és X továbbra is a kaliforniai Fremontban készül, innen kapja meg a világ összes vásárlója a Tesla prémium szedánját és SUV-jét. A kiszállítások az előzetes ígéretek szerint 2022 első negyedévében kezdődhetnek meg.

Az előző, Raven széria európai példányainak egyik hátránya volt, hogy a Model 3-mal és Y-nal szemben nem szabványos CCS combo töltőcsatlakozót, hanem a Tesla saját, Type 2-n alapuló AC/DC töltőnyílását használták. Így ezek az autók csak egy adapterrel tudják az újabb Superchargerek, vagy más szabványos villámtöltők DC csatlakozóját, és az átalakító korlátja miatt ez is csak 142 kW-ig működik. (Az adapter pedig csak a 2019. május 1. után gyártott autókon segít, a korábbiakhoz még van egy plusz kör és szerelés a Tesla szervizben).

Most éles szemű Tesla rajongók kiszúrták, hogy az egyik friss, a fremonti gyárat követő Youtube videón egy az eddigitől eltérő hátsó lámpájú Model S látható. A kocsi töltőnyílása az olcsóbb testvérekhez hasonló nagyobb fedőelemet kapott, így valószínű ez az egyik első Európának szánt példány, vagy tesztgyártás lehet. A nagyobb fedél a várakozások szerint a Palladium kódnevű változat már CCS aljzatot rejt, így elérhető a 250 kW-os töltési csúcsteljesítmény.

Tetemes előny

A hírhez lazán kapcsolódik, hogy az amerikai Car & Driver autós magazin letesztelt egy új Palladium revíziójú Model S Plaidet és összehasonlította annak töltési görbéjét a korábbi Raven változatéval. A kép magáért beszél. (Amerikában nem kell adapter, így ott nincs 142 kW-os limit a régi Teslákon sem.)

Piros: Model S Long Range (Raven). Kék: Model S Plaid (Palladium) Forrás: Car & Driver
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.