Végre itt a pontos dátum, küszöbön a Volkswagen ID. Buzz érkezése

Herbert Diess, a Volkswagen Group vezérigazgatója LinkedIn-bejegyzésben jelentette be tegnap, hogy 2022. március 9-én lehullik a lepel az ID. Buzz végleges, sorozatgyártásra érett változatáról. A MEB padlólemezre épített tisztán elektromos meghajtású kisbusz érkezését már nagyon régóta várjuk, a tanulmány 2017-ben mutatkozott be, de a Volkswagen már 2001-ben jelezte a Detroiti Autószalonon kiállított Microbus Concept járművel, hogy a XX. század közepén piacra dobott eredeti VW minibuszt modernebb köntösbe kívánja bújtatni. Az ID. Buzz tanulmányt valójában két koncepció is megelőzte, 2011-ben a Bulli, 2016-ban pedig a BUDD-e állt a közönség elé, mindkettő elektromos hajtással.

Az utóbbi időben a Buzz kisbusz tesztelését számos lesifotós megörökítette, de arról továbbra is csak találgatni tudunk, hogy a gyártási változat mennyire hűen tükrözi majd az öt évvel ezelőtti tanulmányt. A Volkswagen Commercial Vehicles, valamint két partnere, a MOIA és az Argo AI szeptemberben bemutatták a teljesen önvezető ID. Buzz járművüket, ez mutathatja talán a legpontosabban, miként is fog kinézni a végleges minibusz.

A műszaki adatok egyelőre nem ismertek, de a tanulmány 111 kWh-s akkupakkal, két villanymotorral és összesen 275 kW teljesítménnyel, és 600 km NEDC szerinti hatótávolsággal mutatkozott be. Tavalyi hírek szerint a villanyautóból személyszállító, és csomagszállító (Cargo) változat is készül. A forgalmazás várhatóan 2022 harmadik negyedévében kezdődik Európában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.