Elindult a termelés a svéd Northvolt akkugyárban

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, Svédországban épül Európa legnagyobb akkumulátor gyára, amely a tervek szerint nem csak az elektromos autókhoz készít majd lítium-ion akkucellákat, de a megújuló energiák eltárolására használható akkumulátor állomásokat is ellátná alapanyaggal.

A Northvolt Ett épülő gyára 2021 júniusában

2020-ban a svéd Skellefteå városa mellett indult el a cég első létesítményének építése, a Northvolt Ett idén nyáron el is készült, nemrégiben pedig a gyártósorok tesztelése is rendben lezajlott. Az 50 főt alkalmazó gyárban a hét elején pedig már le is gördült az első elkészült lítium-ion cella. A tervek szerint a termelés évi 60 GWh kapacitást ér majd el, amely nagyjából 1 millió elektromos autó akkumulátorához lesz elegendő. 2030-ra pedig mintegy 150 GWh az éves cél.

A Tesla Gigafactory-vel versengő Northvolt az első európai gyártó, amely teljes egészében házon belül fejleszti, tervezi, gyártja és szereli össze az akkumulátorok építéséhez szükséges akkucellákat. A gyár teljes értéke meghaladja a 12 milliárd dollárt. A világ elektromos autóinak gyártásához használt akkumulátorok jelentős többségét jelenleg az Egyesült Államokban és Ázsiában készítik, de a Northvolt komoly részesedést kíván szerezni ebből az óriási piacból.
A gyártókapacitás bár igen jelentős, akár jövőre is szűkösnek bizonyulhat, hiszen már most összesen 30 milliárd dollárnyi szerződéssel rendelkeznek a BMW, a Volkswagen illetve a Volvo, valamint a Polestar részéről is, és természetesen egyáltalán nincs kizárva, hogy további európai autógyártók keresik majd meg a svéd akkugyártót.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?