Főoldal » elektromos busz » Hidrogénbuszt tesztel a főváros

Hidrogénbuszt tesztel a főváros

Március 16. és 18. között, három napon keresztül egy Solaris Urbino 12 hydrogen típusú hidrogén-üzemanyagcellás meghajtású buszt tesztel a BKK és az ArrivaBus Kft. Budapest útjain. A 15 méter hosszú, 37 ülőhelyes hidrogénbusz a 105-ös vonalon közlekedik h105-ös jelzéssel, és bárki ingyenesen kipróbálhatja.

Forrás: BKK

A környezetbarát, károsanyag-kibocsátásmentes autóbusz hivatalos hatótávolsága 350 kilométer, ami jóval több, mint amire egy nap alatt szüksége van. Kérdésünkre az ArrivaBus Kft. azt a tájékoztatást adta, hogy a jármű napi 6 kanyarral összesen 190 kilométert tesz meg, így nem kell napközben utántölteni. A jármű tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú kompozit hidrogéntartályokban összesen körülbelül 37 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni 350 bar nyomáson, amelyet a Linde hidrogénkútján tud felvenni, egy nagyságrendileg 15 perces tankolás során.

A háromnapos tesztidőszak nem csupán azt a célt szolgálja, hogy a főváros lakossága megismerhesse ezt a technológiát, hanem fontos információval szolgál az üzemeltető számára is a fogyasztásról és egyéb műszaki adatokról, valamint a járművezetők visszajelzéseire is kíváncsiak. Eddig mind az utasok, mind a sofőrök nagyon pozitívan fogadták a buszt. A 2019-ben elfogadott Budapesti Mobilitási Terv egyik fontos célkitűzése a korszerű, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben, ezért az ArrivaBus Kft. fontosnak tartja, hogy időben elkezdhesse a felkészülést a zéró emissziós buszok érkezésére. A h105 jelzéssel futó hidrogénbusz egyébként ugyanaz a jármű, amit február 11-től március 6-ig, Kőbánya-Kispest és Vecsés között a Volánbusz tesztelt.

Ám nem csupán a budapestieknek és az agglomeráció lakóinak van lehetősége környezetbarát buszokat kipróbálni, a Zöld Busz Programnak köszönhetően egyre több településen mutatkoznak be az elektromos járművek. Legutóbb Tatára és Komáromba érkeztek meg az alacsonypadlós Mercedes-Benz eCitaro járművek, amelyeket két hétig ingyenesen vehet igénybe az utazóközönség.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.