Érkezik az új Tesla Model S és X Európába

Úgy néz ki, hogy az első tesztpéldányok már itt is vannak, mivel megjelentek a regisztrációs adatok között, és egyiküket le is fotózták.

Másfél év

A Raven kódnevű, előző generációs Model S és Model X gyártása 2020 decemberében állt le, így Európába utoljára 2021 első pár hónapjában érkeztek ezekből a példányokból. Ezután azonban már csak a bemutatótermek tesztautói, illetve minimális magánimport került forgalomba, ami 2021 hátralevő részében 26, míg az idei év első négy hónapjában 9 darabot jelentett.

Idén áprilisban aztán megjelent egy-egy új Model S és X a holland regisztrációs adatbázisban, amit azért övez kiemelt figyelem, mert itt található a Tesla európai központja, és a holland hatóságoknál szokta az autógyártó megkérni az EU típusengedélyeket is. Bár egy-egy új autó megjelenése még nem jelenti egyértelműen, hogy itt a homologizációt előkészítő hivatalos importról van szó, tegnap előkerült egy friss fotó, ami állítólag Hollandiában készült, és egy fekete Model X-et ábrázol. Ugyan az autó belsejének fotója nélkül még azt is elég nehéz megmondani, hogy az új Palladium frissítésről van-e szó egyáltalán, egy apró részlet lebuktatta az újdonságot: a kocsi ugyanis mindenfajta adapter nélkül tölt egy V3-as Superchargeren.

A Tesla legyorsabb villámtöltőin már csak CCS2 csatlakozó található, ezt pedig a korábbi S és X csak egy adapter - és egy szervizlátogatás - segítségével tudná igénybe venni. Bár száz százalékosan nem lehet kizárni az amerikai magánimportot, ez az autó töltőcsatlakozójának a márkaszerviztől független átalakítását feltételezné, ami valószínűleg nem lehetetlen, de nem triviális, hiszen ha az lenne, akkor a hivatalos Tesla upgrade is egy autóoldali csatlakozócserével járna.

Így a jelenlegi legvalószínűbb magyarázat, hogy az európai bevezetés előkészítéséhez importált tesztpéldányról van szó, így közel másfél évnyi kihagyás után, ismét megjelenhetnek a nagy Teslák az EU piacain.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.