A Mobilitit is utolérte a globális energiaár emelkedés

Az elmúlt időszakban a nemzetközi energiaárak jelentős mértékben növekedtek, így nem volt meglepetés, hogy sorra jelentettek be kisebb-nagyobb áremeléseket az elektromobiltás szolgáltatók. Magyarország legnagyobb szolgáltatója, a Mobiliti eddig kitartott, csupán a decemberben átmenetileg megszüntetett díjcsomagok év elejére ígért bejelentését halasztották el határozatlan időre, majd a 100 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőkön emelték 120 Ft/percre a töltési díjat, ami sokkal inkább tekinthető korrekciónak, mint áremelésnek, mivel a 80 forintos akciós percdíj mellett lényegében otthoni, rezsicsökkentett áron kapták az energiát a gyorsan tölthető autók.

Az említett 80 forintos akciós percdíjat tavaly december 31-ig hirdették meg, csodálkoztunk is, hogy az energiaár-emelkedések ellenére határozatlan időre meghosszabbították a kedvezményt. A határozatlan idő vége sajnos elérkezett. A cég honlapja szerint május 10-től megszűnik ez a kedvezmény, valamint 10%-ot emelkedik a listaár, azaz az eredeti 100 Ft/perc helyett 110 forintos percdíjat kell majd fizetnünk a 40 kW-nál gyorsabb, de 100 kW-nál lassabb DC villámtöltőknél.

A 25 kW-nál lassabb DC gyorstöltők esetén (ilyenek tipikusan az e-Mobi hálózatában lévő 22 kW-os DC töltők) 30%-os az áremelkedés mértéke, az eddigi 120 Ft/kWh helyett 155 forintot kell majd fizetnünk. Az AC célállomás-töltők esetében lesz a legnagyobb az áremelkedés, a jelenlegi 100 Ft/kWh díj 135 forintra nő.

A 100 kW-nál nagyobb teljesítményű DC töltőkön marad a korábban bejelentett 120 Ft/perc töltési díj.

A május 10-től érvényes töltési díjak a következők:

Töltő típusa Töltési díj
AC gyorstöltő max. 22 kW 100 135 Ft/kWh
DC gyorstöltő max. 25 kW 120 155 Ft/kWh
AC és DC villámtöltő 40-100 kW 100 110 Ft/perc
DC villámtöltő 100 kW felett 120 Ft/perc

Az áremelkedés mértéke hasonló a környező országokhoz és a versenytársakhoz.  Decemberben Románia legnagyobb szolgáltatója az AC töltési díjat 37%-kal emelte, a DC töltés ára pedig 27%-kal emelkedett. Szlovákiában a GreenWay márciustól 10-20%-kal emelte töltési díjait, a ZSE Drive pedig 10 centtel emelte legtöbb tarifáját, amely a havidíjas előfizetőknek AC töltés esetén duplázásnál is nagyobb áraemelést jelent, de a DC töltésnél is minimum 34%-os emelkedéssel számolhatunk díjcsomagtól és töltési teljesítménytől függően.

A MOL Plugee Magyarországon és a környező országokban jellemzően kb. 11%-kal emelte árait április 1-től, az ELMŰ-ÉMÁSZ AC töltőin 30%-kal kell többet fizetnünk április 26-tól, az E.ON esetében az AC töltők díjazása szintén 30%-kal, a DC töltők kWh alapú díja 25%-kal emelkedett.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.