Villanyautókra tervezett gumiabroncsot dobott piacra a Goodyear

Ugyan a Goodyear kínálatában megtalálható valamennyi gumiabroncs felszerelhető elektromos autóra, az Eagle F1 termékcsaládjának Eagle F1 Asymmetric 6 névre keresztelt legújabb tagját már kifejezetten a villanyautók tulajdonságait szem előtt tartva fejlesztették ki a cég munkatársai.

Elektromos autókban utazva például a gördülési zaj sokkal észrevehetőbb a motorzaj hiánya miatt, ezért a Goodyear olyan zajcsökkentő mintázatot vezetett be, amely a teljes termékcsalád esetén 1 dB-lel, bizonyos méreteknél pedig 2 dB-lel is képes csökkenti a zajszintet. További előrelépést jelent az Asymmetric 5 abroncséhoz képest keskenyebb lamellakialakítás, valamint az innovatív, lekerekített radiális mintaárok, amelyek szintén az alacsonyabb zajszintet szolgálják.

Forrás: Goodyear

Az Eagle F1 Asymmetric 6 nyári gumi könnyebb az elődjénél, az aerodinamikus oldalfal-kialakítás, amely elősegíti a turbulencia, valamint az abroncs körüli és a jármű oldalánál jelentkező légáramlás elvezetését, valamint az új technológiás futókeverék pedig hozzájárul a gördülési ellenállás csökkenéséhez, ami által növekszik a hatótáv.

Az elektromos autókra jellemző továbbá az azonnal elérhető nyomaték- és teljesítményleadás, ami szintén új elvárásokat fektet a gumigyártók elé. A Goodyear elmondása szerint az Eagle F1 Asymmetric 6 még a hipererős villanyautók esetében is kiváló vezetési élményt tud nyújtani, ami annak köszönhető, hogy a cég fejlesztette a FIA ETCR túraautó-bajnokság 670 lóerős e-versenyautóinak egyedülálló gumiját, az így szerzett tapasztalatokat pedig az új termék fejlesztésénél is felhasználták.

Forrás: Goodyear

A Goodyear egyébként még tavaly év végén mutatta be legelső olyan autógumiját, amelyet speciálisan villanyautókra tervezett. A négyévszakos ElectricDrive GT idén jelent meg az Egyesült Államok piacán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.