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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Letették a debreceni BMW-gyár alapkövét

elektromos autó

A BMW Magyarország sajtóközleményben számolt be róla, hogy ma délelőtt megtörtént a debreceni létesítmény alapkőletétele. A ceremóniát Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter Facebook-oldalán élőben is követni lehetett.

A debreceni gyár új mércét állít a kiemelkedően innovatív járműgyártás terén” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja az üzem alapkőletételi eseményén. „A létesítmény a rugalmasság, a fenntarthatóság és a digitalizáció terén egyaránt a teljes autóipar csúcstechnológiáját képviseli” – tette hozzá. Hogy ez pontosan mit is jelent, és mitől annyira különleges a BMW Csoport Magyarországon épülő autógyára, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Különleges gyárat épít a BMW Magyarországon

Debrecenben a BMW Csoport egy teljes értékű autógyárat épít fel, présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal. Az üzem több mint 400 hektárnyi területen terül el Debrecen északnyugati térségében, ahol rendszerbe állítását követően évente mintegy 150.000 darab autó gyártására lesz képes. A létesítmény mintegy egy milliárd euró befektetésével épül fel, és 2025-ben megkezdi a tisztán elektromos meghajtású modellek sorozatgyártását. Debrecenben lát majd napvilágot a kifejezetten tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülő Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja.

Debrecen lesz a BMW e-autó stratégiájának kulcspontja

„A Neue Klasse modellgeneráció és az NCAR alap egyedülálló lehetőséget kínál nekünk arra, hogy minden aspektusból teljesen újragondoljuk az autógyártást. A BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának hírnöke a BMW iFACTORY gyártási stratégia, amelynek hatékony, zöld és digitális alappilléreit tökéletesen alkalmazzuk majd új gyárunkban” – fogalmazott Nedeljković.

A debreceni BMW-gyár működéséhez szükséges energia nagy részét közvetlenül a gyár területén elhelyezett fotovoltaikus rendszerek termelik majd meg. A fennmaradó részt a térség száz százalékban megújuló energiaforrásaiból nyerik majd ki. A szakemberek eközben a geotermikus energia alkalmazásának lehetőségeit is vizsgálják. Az új gyár fenntarthatósági koncepciójának kulcsa a fosszilis energiaforrások használatának teljes mellőzése, azaz sem kőolajat, sem földgázt nem fognak felhasználni.

Videó: így áll a BMW debreceni gyára körüli építkezés

A gyár igazgatója, Hans-Peter Kemser jelenleg egy körülbelül százfős csapattal dolgozik, amely a következő két év során több mint 1000 főre bővül. A toborzási folyamatok most felgyorsulnak, és a BMW célja, hogy a vezető pozíciókat mindegyik technológiai területen magyar szakemberek töltsék be. A BMW Group debreceni gyárában már javában zajlanak az oktatási központ építési munkálatai is. A 2023 szeptemberére elkészülő létesítményben a helyi szakképzés duális képzés keretében kezdődik majd meg. A négy szakmát lefedő, hároméves képzési programokat nyolc oktató vezeti, akik évente hetven gyakornokot készítenek fel a szakképesítési vizsgákra.

 

Címlapkép forrása: Facebook/Szijjártó Péter

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.