Két új gyárban kezdődött meg a Model Y Long Range gyártása

Austinban az alvázszámok, Berlinben egy drónvideó buktatta le az újdonságokat.

Mindkét helyen 2170-es aksikkal szerelik a kocsikat.

Emelni kell a tempót

A Giga Berlin kapcsán nemrég még arról számoltunk be, hogy ideiglenesen visszatartják néhány Performance Y kiszállítását, ugyanis hibát találtak a motorok inverterében.  Úgy néz ki, ez nem befolyásolta a cég azon terveit, hogy bővítsék a palettát, a legújabb drónvideó ugyanis azt árulta el, hogy már nem csak a sportverzió, de a Long Range változat is készül a gyárban.

Ezt onnan lehet tudni, hogy ennek más felnijei vannak (kisebb, 19-es és ezüstös színű), és nincs hátsó szénszálas spoiler sem a kocsikon. Van, aki tudni véli, hogy ezek még csak flottás ügyfeleknek mennek és a mezei vásárlók még egy pár hétig-hónapig kínai autókat kapnak – majd kiderül, ez hogy alakul. Egyelőre lényeges műszaki különbség nincs a berlini és sanghaji kocsik között.

A Giga Berlinhez kapcsolódó hír, hogy állítólag a július elejei leállás nem csak a gyártósorok bővítését hozza magával, de egy ott dolgozótól származó információ szerint negyedikétől beindul a harmadik, éjszakai műszaki is, és a gyár 6 napos gyártásra válthat a mostani hétköznapi termelésről. Olyan is van, aki szerint ez nem igaz, szóval a pletykákat tessék óvatosan kezelni.

Szintén berlini hír, hogy állítólag 6%-os béremelést hajtanak végre a gyárban, amit az IG Metal szakszervezet kevesellt, azt mondják a Tesla 20%-kal fizet kevesebbet, mint azok, akiknek ők intézik a bértárgyalást. Hogy ez igaz-e, azt nem tudni, de az alapfizetés természetesen a fizetési csomagnak csak egy része, a teljes ajánlat egészét kellene ismerni az összehasonlításhoz, de valami miatt 5000 ember csak aláírta a szerződést az autógyártóval.

2170

Ahogy azt nemrég megírtuk, Elon Musk május végén még amiatt kesergett, hogy hiába volt egy jó „B tervük” a termelés felfuttatására, ha a vártnál lassabban halad az új akkucellák gyártása, az ehhez szükséges gyártósorok Kínában rekedtek a sanghaji COVID lezárások miatt.

Úgy néz ki, ez a probléma megoldódott, ugyanis a Drive Tesla arról számolt be, hogy több olvasójuk jelezte, hogy Long Range Model Y-ja az alvázszám alapján Austinban fog készülni. A Tesla jelenleg csak egy speciális, kisebb akkupakkos változatot gyárt az új 4680-as cellákkal, ezért több, mint valószínű, hogy ezek a nagyobb hatótávú változatok a hagyományos 2170-es cellákkal készülnek.

Az autók kiszállítása a napokban kezdődik, és ha ilyen ütemben bővül a Model Y gyártása Amerikában, Európában és Kínában is, akkor több, mint valószínű, hogy a típus a Model 3-at megelőzve a világ legnépszerűbb elektromos autója lesz idén.

A címlapkép Tobias Lindh videójából származik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.