Most már a Fordnak is van egy idióta visszahívása

Egy ideje már nem csak mi, de olvasóink is unják, hogy az elavult osztályozási rendszerek miatt a szoftveres frissítéseket is visszahívásnak minősítik a hatóságok.

Most a Fordnál is van már egy ilyen példa.

Total Recall

A Ford F-150 Lightning sorozatgyártása alig két hónapja indult be, mégis, most úgy néz ki, hogy szinte az összes autót visszahívják. Az ok eléggé banális, a 20 és 22 colos kerekekkel szerelt példányok fedélzeti számítógépében ugyanis, hibásan, 2,4 bart adtak meg a kerekek ideális nyomásának, miközben a valóságban 2,8-at javasol a gyártó. Így a TPMS szenzor nem jelez hibát a két érték közötti tartományban, még akkor sem, ha a gumi ereszt.

Természetesen nem szeretnénk elbagatellizálni a hibás guminyomás okozta biztonsági kockázatot. Ha a szenzor nem jelez időben, későn kapcsolunk, hogy lassú defektünk van, sérülhet a felni, vagy szélsőséges esetben akár baleset is lehet a hiba következménye. Azonban ez az eset praktikusan még talán a biztonsági visszahívások között is alacsony kategóriába sorolandó, végül is nem esik le a kocsi kereke, ráadásul a Ford egy vezeték nélküli szoftverfrissítéssel javítani tudja a 2886 autót érintő hibát.

Aki nem akar kockáztatni, annak 20 perc alatt frissítik a kocsit a legközelebbi Ford-kereskedésben, aki pedig nem aggódik annyira, annak 30 napon belül automatikusan megérkezik a javítás az autójára.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek visszahíváskénti megjelölésével alapvetően két probléma van. Az egyik, hogy sem az angol recall, sem a magyar visszahívás kifejezés nem fedi a valóságot, hiszen nem kell visszavinni a kocsikat a kereskedésbe egy alkatrész fizikai cseréjére. A másik, hogy a mindenre ráaggatott, túlhasznált kifejezés elértékteleníti azt, így a komoly problémákról szóló figyelmeztetéseket is átlapozza majd a nagyérdemű az újságok virtuális hasábjain, vagy az elektronikus postaládájában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.