Főoldal » elektromosautó-töltés » A Siemensé lett a VW amerikai töltőhálózatának egy része

A Siemensé lett a VW amerikai töltőhálózatának egy része

A VW már régóta játszik a gondolattal, hogy külső befektetők segítségével építi tovább az Electrify America töltőhálózatát.

Most elsőként a Siemens szállt be az üzletbe.

2026

A német autógyártó kezdetben a dízelbotrányban rá kiszabott 2 milliárd dolláros amerikai büntetés részeként kezdett hozzá, hogy töltőhálózatot építsen ki az országban, azonban a további növekedéshez partnereket keres. A vállalat azt tervezi, hogy 2026-ra 1800 helyszínen több, mint 10.000 töltőoszlopot üzemeltetnek majd – ezzel négy éven belül elérnék a Tesla észak-amerikai Supercharger hálózatának mai méretét.

A Siemens most egy közelebbről meg nem nevezett, 100 millió dollár feletti összeget fektetett a villámtöltős cégbe, és ezzel annak részvényesévé vált. A Volkswagennel karöltve így összesen 450 millió dollárt költenek most a további bővítésbe. A német iparvállalat nem csak műszaki, de pénzügyi tapasztalatait is hozza a projektbe, így a befektető név szerint a Siemens Financial Services pénzügyi szolgáltató leányvállalat lett.

A Volkswagen szerint az ügylet zárultával az Electrify America piaci értéke 2,45 milliárd dollár lett. A New Auto program keretében egyébként 2025 végéig az autógyártó 45.000 nagy teljesítményű töltőoszlopot tervez üzemeltetni a világon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.