Főoldal » elektromos autó » Megszűnik az elektromos MINI európai gyártása

Megszűnik az elektromos MINI európai gyártása

A Bloomberg információi szerint megszűnik az elektromos MINI európai gyártása, így döntött a brit márkát tulajdonló BMW AG.

Az autót eddig a márka oxfordi gyárában készítették.

Kínai import

A típus bizonyos értelemben a BMW i3 egyedüli megmaradt utóda kontinensünkön, hiszen egy hasonló, divat-kisautóról van szó a konszern kínálatában, ráadásul a hajtásláncot is a bajor rokontól kölcsönzi. Szerencsére a német rokonnal ellentétben a brit autó forgalmazása nem szűnik meg Európában, de a gyártás átkerül Kínába.

 

A BMW úgy döntött ugyanis, hogy a MINI a továbbiakban a Great Wall Motoros kínai vállalattal alapított vegyesvállalat keretében készül majd. A cég azt már korábban bejelentette, hogy 2023-tól közös üzemet indít Csiangszuban, azonban eddig a brit gyártás leállításáról nem volt szó. A lap a Times értesülésére hivatkozva most azt írja, hogy állítólag az elektromos és benzines változatok közös gyártása a gond. A cég szerint egyszerűen nem elég hatékony ha a két külön hajtásláncot ugyanazon a gyártósoron készítik.

Amennyiben a jövőben mégis visszatérne a villany-MINI gyártása a hazájába, akkor az vadonatúj, a kínai partner által tervezett gyártósorokon lesz majd, ami az üzem nagyszabású átalakításával jár majd. Ennek idejét azonban egyelőre nem tudják, vagy nem árulják el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.