Főoldal » elektromos teherautó » Elektromos betonkeverőt adott át a Volvo Trucks

Elektromos betonkeverőt adott át a Volvo Trucks

A Volvo Trucks leszállította a CEMEX-nek a legelső teljesen elektromos meghajtású, nagy teherbírású betonkeverő teherautóját, a Volvo FMX Electric névre keresztelt, 4,1 méter tengelytávú óriást. Az akkumulátoros elektromos tehergépjármű a Volvo Trucks és az építőanyagokra szakosodott, globálisan működő partnere között 2021-ben aláírt megállapodás legújabb fejlesztése. A megállapodás célja az elektromobilitási megoldások terén folytatott együttműködés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a termelékenység növelése érdekében.

A Volvo FMX, amelyet egy berlini rendezvényen adtak át csütörtökön, egy egész napos munkát is képes ellátni mindössze a napirend szerinti szünetben történő feltöltéssel, amely a négy akkumulátorpakk 360 kWh együttes kapacitásának köszönhető. A meghajtásról két villanymotor gondoskodik 330 kW összteljesítménnyel. A betonkeverő rész kilenc köbméteres kapacitással rendelkezik, és energiáját a jármű nagyfeszültségű akkumulátoraiból nyeri.

A betonszállítás villamosítása alapvetően hatalmas kihívást jelent a nagy tömeg és a folyamatos keverés igénye miatt – írja közleményében a Volvo Trucks. A svéd vállalat partnerével olyan technológiák fejlesztésén dolgozik, melyekkel még az ennyire extrém feladatokat is el lehet végezni zéró károsanyag-kibocsátás mellett.

Az FMX-et ettől a hónaptól kezdve a berlini Spandauban található készbetonüzemben fogják alkalmazni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.