Főoldal » elektromosautó-töltés » Vezeték nélkül töltik az önvezető buszokat Kínában

Vezeték nélkül töltik az önvezető buszokat Kínában

A világ egyik vezető indukcióstöltő-fejlesztőjével, a WiTricity-vel dolgozik együtt Kína legnagyobb autóbuszgyártó vállalata, a YuTong Bus. A közös projekt a legelső kereskedelmi alkalmazása lesz teljesen önvezető buszok vezeték nélküli töltésének. A WiTricity Halo típusú 11 kW-os töltőberendezései a YuTong 4-es szintű önvezetésre tervezett Xiaoyu 2.0-s minibuszát fogják tölteni a mintegy 7,2 millió főt számláló Csengcsou városában. A 10 ülőhelyet kínáló járművek a helyi tömegközlekedés részét képezik, hatótávolságuk 150 kilométer.

Az indukciós elektromosjármű-töltés elterjedését sokan az önvezető autók számának gyarapodásához kötik, hiszen hol máshol lenne szükség automatikusan csatlakozó és elinduló töltésre, ha nem ott, ahol eleve nem is vezeti senki az autót? Habár nyilvánvaló, hogy a sofőr nélküli járművek az emberi beavatkozást nem igénylő töltési megoldásokat is magukkal hozzák, a WiTricity kiemeli, hogy az aszfaltra helyezett indukciós töltőpadok már most is számos előnyt kínálnak a vezetékes töltőoszlopokkal szemben, például a nehéz, hosszú, és koszos kábel hiányát, amiben könnyű megbotlani, pláne egy buszállomáson, ahol egymás mellett sorakoznak a járművek.

A cég fejlesztéseiről egyébként korábban már többször is írtunk, ők gyártják az indukciós töltőket a Genesis GV60 és a HongQi elektromos autókhoz, és a közeljövőben tömegek számára akarják elérhetővé tenni ezt a technológiát. A WiTricity megoldását már több taxitársaság is teszteli.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.