PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 20. szombat

Földalatti hidrogéntárolók építését tervezi egy brit cég

energia

A Gravitricity, a hosszú távú energiatárolási megoldásokban utazó skót cég idén januárban egyetértési megállapodást írt alá a VSL Systems UK építőipari vállalattal, hogy közösen megvalósítsák a Gravitricity technológiáján alapuló első, demonstrációs célú földalatti hidrogéntárolót. A vállalat a PV Magazinnak elmondta, hogy az általuk tervezett első tárolókkal az ipari felhasználók és a teherfuvarozók igényeit fogják kielégíteni, így a rendszereket valószínűleg ipari telephelyeken fogják elhelyezni.

A skót cég FlexiStore kódnevű koncepciója egy erre a célra kialakított, 6 méter átmérőjű, és 365 méter mélységű „acélbetétes” földalatti aknát jelent, amely 220 bar nyomáson akár 100 tonna sűrített hidrogént – mintegy 3,33 GWh energiát – is képes tárolni. A jelenlegi sókavernás tárolási megoldások nem elég rugalmasak, mivel azok csak olyan helyszíneken alkalmazhatóak, ahol rendelkezésre áll megfelelő sóréteg, a FlexiStore rendszer azonban a megújuló energiát hasznosító létesítmények közelében is telepíthető, ahol a zöldhidrogén tárolása a hálózat kiegyenlítő szolgáltatását is elősegítheti.

A Gravitricity szerint egyetlen FlexiStore egy 460 MW-os szélerőműparkot tudna kiszolgálni, és 1000 egység fedezné az Egyesült Királyság 2050-re prognosztizált hidrogéntárolási igényének negyedét.

Az edinburgh-i székhelyű cég most a VSL-lel együtt forrásokat keres az első nagyszabású demonstrációs projektjük megépítéséhez az Egyesült Királyságban. Ha ez sikerrel jár, a tervek szerint országszerte több száz, kifejezetten erre a célra épített zöldhidrogénes FlexiStore-t szeretnének építeni.

Kép: Gravitricity.

Charlie Blair, a Gravitricity ügyvezető igazgatója egy skóciai üzleti lapnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte a zöld hidrogén a jövő létfontosságú anyaga lesz az iparnak és teherszállításnak azokon a területein, ahol a villamosítás megvalósítása nem reális, vagy ahol már most is szürke hidrogént használnak.

Az erre a célra kifejlesztett, bélelt aknák jelentik a legbiztonságosabb és legolcsóbb módját annak, hogy nagy mennyiségű hidrogént tudjunk tárolni ott, ahol szükség van rá. A hidrogént nehéz szállítani, ezért van értelme a hidrogéntároló rendszereket a megújuló energiaforrások – amelyek zöld hidrogént tudnak előállítani – és a potenciális felhasználók közelében elhelyezni” – tete hozzá Blair.

Jelenleg a fő tárolási módszereket a sókavernák és a föld feletti tartályok jelentik. A sókavernák könnyen skálázhatóak, de földrajzi szempontból kevés rugalmasságot kínálnak, csak bizonyos helyeken megvalósíthatóak, a felszínen épített rendszerek viszont túl kevés tárolási kapacitást kínálnak.

Úgy véljük, hogy van egy optimális megoldásunk erre a problémára, amely biztonságos és megfizethető módon lehet képes kielégíteni a növekvő hidrogéngazdaság igényeit.

Mennyi hidrogént tudnánk sókavernákban tárolni?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.