Főoldal » elektromos autó » Pert vesztett az Audi a NIO ellen

Pert vesztett az Audi a NIO ellen

Az Audinak nem tetszik, hogy a kínai NIO az ő régóta bejáratott típusneveihez nagyon hasonlóan nevezte el néhány modelljét.

Elsőre úgy tűnt a németek nyertek, de most egy európai hivatal a kínai villanyautó gyártónak adott igazat – számol be róla a CnEVPost.

Még nincs vége

Arról már a NIO ES7 európai premierje kapcsán írtunk, hogy a típus végül EL7 néven került forgalomba, mivel a kínai márka el akarja kerülni, hogy a perrel fenyegető Audi ténylegesen jogi útra lépjen, ezzel késleltetve az autó forgalmazását. Azt azonban akkor még nem tudtuk, hogy nem ez az egyedüli típus amivel gondja van a németeknek.

NIO ES6

Az ET7 és az ET5 megúszta a vitát, azonban az Audi szerint az ES6 és ES8 elnevezések túl közel állnak az ő S6 és S8 megjelöléseikhez, ezért beperelte a NIO-t. Ez a két típus valószínűleg ezért nem került még piacra Európában.

NIO ES8

A kínai cég szerint ők már 2016 óta igyekeznek minden piacon bejegyeztetni a modellneveket, de Németországban nem jártak sikerrel. Az ES6 és ES8 kapcsán perre mentek a felek, és első körben a müncheni bíróság a német vállalatnak adott igazat, a bíró szerint ugyanis, bár a két márka neve eléggé eltérő, a vásárló a típusnevek kapcsán azt hiheti, hogy két Audi elektromos változatáról van szó.

Most viszont NIO-Audi vita az európai szellemi jogok hivatalához (EUIPO) került, ahol a kínai márkának ítéltek, így elvileg bevezethetnék a nemzetközi elnevezéssel az új modelleket a kontinensünkön is.

Az viszont szinte borítékolható, hogy az Audi fellebbezni fog, így valószínűleg nem az utolsó csata volt ez ebben a háborúban.

Még emlékezhetünk rá, hogy anno a Ford megvétózta a Tesla Model E típusnevét, így kaptunk Model 3-at, de akkor ott arról volt szó, hogy azt a konkrét márkavédjegyet birtokolta a Ford, itt pedig arról beszélünk, hogy túl közeli az elnevezés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.