Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Az LG-vel épít közös akkugyárat a Ford Ankarában

Az LG-vel épít közös akkugyárat a Ford Ankarában

A Ford is egyre inkább igyekszik biztosítani az akkumulátor ellátást az érkező elektromos modelljeihez.

De az ankarai gyár valószínűleg nem a személyautókat célozza meg.

Helyben készülhet

A Ford és az LG (Energy Solution) a napokban jelentették be, hogy közös akkumulátorgyárat építenek a török főváros, Ankara közelében.  A projektnek van egy harmadik szereplője is, mégpedig a Koç Holding, amely 60 éve a Ford partnere, és vegyesvállalatban az autógyártó haszongépjármű gyárát működteti Gölcük városában.

Tavaly ebben a gyárban jártunk, és részletes beszámolót készítettünk arról, hogy készülnek a Ford teherautói:

Az új akkugyár 2026-tól kezdhet majd termelni, és kezdetben évi 25, később akár 45 GWh kapacitás legyártására lesz alkalmas. A bejelentés kapcsán konkrét modellekről nem volt szó, inkább csak általánosságban beszéltek arról, hogy a vállalat 2035-re teljesen elektromossá kívánja tenni nemcsak személyautóit, de kishaszongépjárműveit is az európai piacon. Mégis, mivel az akkugyár 300-350 kilométerre lesz a Ford teherautógyártó központjától, nehéz másra gondolni, mint, hogy elsősorban ezekhez készülnek majd a török akkucellák.

Az LG és a Ford egyébként már egy ideje együtt dolgoznak, hiszen a koreai gyártó szállítja a Ford Mustang Mach-e celláit a lengyel üzeméből. Az autógyártó nemrég azt jelentette be, hogy az SUV hamarosan elérhető lesz LFP akkumulátorokkal is, ehhez pedig a kínai CATL lesz a partner.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.