Főoldal » elektromos autó » Lítiumra cserélik a szenet

Lítiumra cserélik a szenet

A vasérc és a szén országa a lítium országává válik a következő években, mert az akkumulátorfém Ausztrália ötödik legnagyobb mennyiségben exportált árucikkévé válik. Gyakorlatilag ezt írta canberrai forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

Ausztráliában úgy látják, hogy a virágzó lítium bányászatnak köszönhetően 2028-ra annyi lítiumot tudnak majd (értékben) exportálni a kontinens méretű országból, mint amennyi szenet. Egy kormányzati előterjesztés szerint az akkumulátorfém exportja éppen abba az értéktartományba kúszik majd fel, ahová az erőművi szénkivitel a várhatóan 71 százalékos zuhanással megérkezik.

A fémbányászati mutatók szerint Ausztráliában egyre fontosabb szerepet kapnak a globális villamosításhoz létfontosságú fémek – mint a lítium és a réz. Ez érthető is, mivel az ország gazdaságának mintegy 14 százalékát kitevő bányászatban is „át kell nyergelni” a szénről, mert annak a fontossága és keresettsége drasztikusan csökkenő intenzitású pályára került.
A gazdasági lap elemzői szerint a lítium árban valószínűleg nem fog visszatérni a tavalyi rekordok környékére, a megnövekedett termelés és a piaci igények masszív, kiszámítható fennmaradása miatt azonban a réz mellett az egyetlen olyan exporttétel lehet Ausztrália számára is, amely megtartja vagy növeli értékét.

A lítium válik Ausztrália egyik fő exportcikkévé (forrás: Global Road Technology)

A Bloomberg felidézett egy januárban közzétett kormányjelentést is, mely szerint a zöld hidrogén az egyetlen olyan iparág, amely meg tud felelni a fosszilis tüzelőanyagok exportból származó bevételeinek.

A Reuters a lítium-boom hírt kommentálva azt közölte, hogy a legfrissebb adatok szerint a globális szénkereslet éppen most lépett túl a csúcspontján, és a várakozások szerint, ezután a globális energiaátállás felgyorsul majd. A réz és a lítium mellett pedig a nikkel is Ausztrália fontosságát húzza majd alá a világban, mivel e három fémből még többszörözhető exportennyiséggel jelentkezhet a világpiacon az ország.

A Stockhead erre a háttérre is rátett még egy lapáttal: közlésük szerint 2024-ben a bányászott lítiummennyiség először emelkedik majd 1 millió tonna lítium-karbonát-egyenérték fölé. Tavaly ez az érték 737 ezer tonna volt, idén 964 ezer tonnára számítanak, 2024-ben pedig akár 1,167 millió tonna is lehet. Ezt a gyors növekedést az előrejelzések szerint elsősorban Ausztrália és Chile, illetve Argentína termelésnövekedésével lehet majd kielégíteni.

Az előrejelzések szerint a lítiumtermelés 2028-ban meghaladja majd a 2,067 millió tonnát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »