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
auto
2024. 04. 23. kedd

Elektromajálison találkoztak a villanyautósok és az elektromobilitás iránt érdeklődők múlt vasárnap a Magyar Elektromobilitás Egyesület Győrben, a KISOSZ háromnapos majálisán.

Fotó: Vig Andrea és Schmidt Ákos, Kincses Fotó

A rendezvényen előadások, színpadi műsorok, kiállítók és játékos vetélkedők várták az elektromos járművek iránt érdeklődőket, és persze a majálisok klasszikus szórakoztató elemei sem maradhattak el, a körhintáktól a kirakodóvásáron keresztül az ugrálóvárakig, hogy az egész család jól szórakozhasson.

Fotó: Vig Andrea és Schmidt Ákos, Kincses Fotó

Magyarországról Szlovákiából és Ausztriából is érkeztek villanyautósok, akik körülbelül száz elektromos járművel parkoltak le a a rendezvény területén, közvetlenül a kiállítói standok mellett, így a tapasztalt villanyautósoktól is hiteles információkat kaphattak első kézből az érdeklődők.

Fotó: Vig Andrea és Schmidt Ákos, Kincses Fotó

A villanyautós találkozóra előzetesen regisztrált vendégek száma több mint 400 fő volt. Számos érdekesség megjelent, melyek között voltak újdonságok, például az MG mindhárom modellje, köztük az első Európában kapható elektromos kombi, az MG5, a NIO, melynek modelljeit Magyarországon korábban kevesen látták testközelből. Átépítések és youngtimerek is felvonultak, utóbbi. kategóriát egy Citroën Saxo electric modell képviselte, amely sokakat meglep azzal, hogy nem átépítésről, hanem gyári modellről van szó. Átépítésként egy Trabant és egy Simson Schwalbe jelent meg.

A színpadi programokat délelőtt tízkor az ELMOB elnöki köszöntője nyitotta meg, amit a Villanyóra podcast 175. epizódjának élő felvétele követett. Egy rövid gyermekprogram után Zvara Szabolcs tartott interaktív előadást az elektromobilitás jelenéről és jövőjéről. Szabolcs a közönséget kvízjátékra is hívta, a legtöbb kérdésre helyes választ adó játékos jutalma egy TEA. elektromos autó töltésre felhasználható utalvány volt.

Ezután jó ebédhez szólt a nóta, majd Gergely Sándor mutatta be az elektromosra átépített Trabantját az ELMOB stand előtt. Nem csak a Trabi, egy másik NDK eredetű jármű, az elektromosra átalakított Simson Schwalbe egyaránt nagy sikert aratott a közönségnél.

Délután két világutazó tartott fényképvetítéses előadást a színpadon. Nyers Tamás Teslával Közép-Ázsiába … és vissza címmel, majd Rizmajer László Rázós kalandok Európában négykeréken címmel mesélt a villanyautóval átélt kalandokról.

A 100 pontos challange csapata egész napos pontkereső játékra invitálta a résztvevőket, melyen a legjobb 13 résztvevő értékes ajándékot is nyert, családi szálláslehetőséget, valamint a Gekk-go motors, a TEA., az ABB és a Dressa ajándékait.

A Teapont standján a szolgáltató töltőin eddig megtakarított CO2 mennyiségét tekintve versenyezhettek a felhasználók. A játékba nevezők összesen 3147 kg szén-dioxidtól kímélték meg a Földet, amelyből a nyertes 741,7 kilogramot igazolt le.

Kiállítók, partnerek:

  • 100 pontos challenge
  • ABB
  • Electromotive
  • ÉJOSZ (Épített Járművek Országos Szövetsége)
  • Gekkgo Motors (Super Soco)
  • Groupama tanpálya
  • Jövő Mobilitása Szövetség
  • KölyökKRESZ
  • lakokocsipark.hu
  • Magyar Autóklub
  • NIO Power Europe Kft.
  • NIU OptEnergy Megoldások Kft.
  • Optenergy Kft
  • Tea.
  • Walter Autó Kft. (Cupra Born)
  • XEV YOYO

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.