Főoldal » elektromos motor » Itt az első motorgyártó is, amelyik átveszi a Tesla csatlakozóját

Itt az első motorgyártó is, amelyik átveszi a Tesla csatlakozóját

Az utóbbi hetekben számos elektromos autókat gyártó márka jelentette be, hogy a Tesla töltőcsatlakozójára vált, így egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a Tesla NACS csatlakozója legyen az Egyesült Államok fő szabványa. A motorkerékpárok viszont eddig valahogy kimaradtak a sorból, annak ellenére, hogy kialakításuk miatt alapvetően kis akkukapacitással rendelkező és ma még az elvártnál kisebb hatótávokkal rendelkeznek, így ésszerű lehet a legdinamikusabban fejlődő töltőhálózathoz csatlakozni.

A Tesla NACS (North American Charging Standard) csatlakozója és a jóval nagyobb, globálisan elfogadott CCS (Combined Chargig System) csatlakozó. | forrás: electrek

Az első fecske

A finn Verge Motorcycles – amely várhatóan idén kezdi meg modelljeinek értékesítését az Egyesült Államokban – most bejelentette, hogy csatlakozik a többek között a GM-et, Riviant, Fordot és a Volvo-t is magáénak tudó, egyre népesebb táborhoz azzal, hogy ő is a Tesla NACS csatlakozójára vált. A Verge legújabb, Mika Hakkinen által tervezett és dedikált motorjairól az alábbi cikkünkben írtunk:

Figyelemmel kísértük az infrastruktúra töltési jövőjéről folytatott vitát, valamint a Tesla döntését arról, hogy nyilvánossá teszi az NACS töltési szabványát.

Nyilatkozta Marko Lehtimäki, a Verge technológiai igazgatója, aki azt is leszögezte, hogy a cég növekedése szempontjából létfontosságú, hogy az ügyfelek számára átfogó, könnyen használható gyorstöltési rendszert biztosítson. Tekintve, hogy az amerikai piacra készülnek belépni, a Tesla nyílt szabványára váltás logikusnak tűnik, hiszen a vállalatnak mára mintegy 17.000 töltője működik Észak-Amerikában.

Verge TS | forrás: Verge Motorcycles

A Verge lépése azért is fontos lehet, mert a motorkerékpárok általában nagy csúszással követik le az autóipari fejlesztéseket. Annak idején például az ABS motorokban történő általános használatára kicsit több, mint két évtizedet kellett várni autókhoz képest. A NACS csatlakozó alkalmazása hasonló dominót indíthat el az olyan konkurensek között, mint a Harley-Davidson, a Zero, vagy az Energica – akik szintén érdekeltek az Észak-Amerikai piacon – mint a Ford bejelentése néhány héttel ezelőtt és potenciálisan felgyorsíthatja a standardizált töltőcsatlakozók elterjedését az elektromos motorkerékpár-iparban.

Borítókép: NACS csatlakozó | forrás: Electrek

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.