Főoldal » elektromosautó-töltés » Egy nap alatt elfogyott a német támogatás a napelemekkel tölthető villanyautókra

Egy nap alatt elfogyott a német támogatás a napelemekkel tölthető villanyautókra

Új állami támogatást indított a német kormány, amely olyan rendszerek beszerzését segíti, amelyek biztosítják, hogy zöld energiával töltsék otthon a villanyautókat.

IFKA pályázat lett belőle.

Elkapkodták

Az épp kétéves, tervezett kivezetés alatt lévő német villanyautó támogatási program mögött sokmilliárd euró volt, így elmaradtak a tömegjelenetek, a támogatást folyamatosan igényelték és folyósították az elmúlt években. A nemrég bejelentett új, Solarstrom für Elektroautos nevű program ezzel szemben mindössze 300 millió eurót tett elérhetővé, az igénylők száma pedig valószínűleg meglepte a szervezőket is – a pénz egyetlen nap alatt mind elfogyott.

Az új támogatás lényege, hogy olyan rendszerek beszerzéséhez nyújt segítséget amelyek napelem, otthoni akku és falitöltő hármasával biztosítják, hogy a magánszemélyek, saját tulajdonú házukban, zöld energiával töltsék villanyautóikat. A teljes, 10.200 eurós összeg megszerzéséhez az is szükséges volt, hogy az autót V2X rendszerbe kapcsolva bevonják a közösségi energiatárolásba, elérhetővé téve a kocsi akkuját is az elektromos hálózat számára.

A pályázatnál mindössze pár alapfeltételnek kellett megfelelni, a támogatást pedig érkezési sorrendben osztották ki, és már az első nap 33.000 sikeres beadvány érkezett, amivel el is fogyott az idei keret. A rendszer időnként akadozott is, nem bírta a terhelést, mivel 8 és 18 óra között több, mint 190 ezren keresték fel a pályázati oldalt, és 66 ezren regisztráltak. Jövőre újabb 200 millió euró válhat elérhetővé erre a célra, és ha valamelyik most nyertes pályázat mégsem valósul meg, vagy valaki elbukik az előzetes ellenőrzésen, akkor az így felszabaduló összegek is a 2024-es kiírást gazdagítják – írja az Automobilwoche.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.