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
auto
2024. 04. 17. szerda

Napelemek között tartanak marhákat a Saar-vidéken

energia

A naperőművek juhokkal történő legeltetésével már több korábbi cikkünkben is foglalkoztunk, és ezek egyikében azt is megemlítettük, hogy azért a gyapjasok a biofűnyírás első számú jelöltjei, mert elférnek a napelemek alatt is, így alapos munkát tudnak végezni a vegetáció menedzselése során. Ez nem jelenti azonban azt, hogy lehetetlen volna nagyobb testű állatokat, például szarvasmarhákat legeltetni egy naperőmű területén, csupán újra kell gondolnunk azt, ahogyan a napelemeket telepítjük.

A vertikális naperőműveket építő Next2Sun egy olyan új fotovoltaikus erőművet tervez megvalósítani a Saar-vidéken, amelyet szarvasmarha-tenyésztéssel kívánnak kombinálni. Ehhez a legelőn a modulok sorait függőlegesen, tizenkét méteres sortávokkal fogják felállítani, így még a nagy testű állatok is kényelmesen tudnak majd legelészni közöttük, bár először valószínűleg úgy fognak nézni a panelekre, mint borjú az új kapura.

A beruházás október 17-én startolt el, amikor is megérkeztek az első modulok a saar-vidéki Ottweilerben található Pfaffenthaler Hofra. Holger Schäfer polgármester örömmel fogadta a kivitelezés megkezdését, és elmondta, hogy ez az első agrár-fotovoltaikus projekt a településen, ami „jól illeszkedik Ottweiler város fenntarthatósági stratégiájába.”

Az agrár-fotovoltaikus erőművet több szekcióban, összesen 11,5 hektáros területen építik meg. A napelemek névleges teljesítménye összesen 3,8 megawatt lesz. Az üzem tervezését és kivitelezését is a saar-vidéki székhelyű Next2Sun végzi.

Rendszeres olvasóink számára a cég neve ismerősen csenghet, ami nem véletlen, néhány hónapja ugyanis már beszámoltunk arról, hogy a Next2Sun egy közel 2 MW-os vertikális naperőművet épített egy stájerországi gazdálkodó földjére, ahol tököt termesztenek a panelek között. A függőleges naperőművek területigénye minimális, ezért jól kombinálhatóak a mezőgazdasági termeléssel. A másik fontos előnyük, hogy azokra az időszakokra van optimalizálva a termelésük, amikor a hagyományos elrendezést alkalmazó erőművek kevésbé produktívak: a reggeli és az esti órákban, illetve télen.

Az üzem koncepciója szerint a függőlegesen elhelyezett kétoldalú modulok a mezőgazdasági terület mindössze egy százalékát foglalják el. A napelemeket tizenkét méteres sortávolságban állítják fel, a sorokat pedig különböző irányokba tájolják, hogy a nap különböző időszakaiban termeljenek áramot. „Így a lehető legnagyobb mennyiségű megújuló energiát lehet betáplálni a hálózatba, amikor a hálózati csatlakozási lehetőségek korlátozottak” – magyarázta Heiko Hildebrandt, a Next2Sun vezérigazgatója.

A Next2Sun szerint Németországban ez az első olyan mezőgazdasági fotovoltaikus rendszer, amely a napenergia-termelést és a szarvasmarhatartást kombinálja. Jörg Hussong gazda már kezdettől fogva meg volt győződve arról, hogy a projekt gond nélkül fog működni, csak a szarvasmarháknak kell majd megszokniuk az új körülményeket a várakozásai szerint.

A projekt számára a helyi agrárkamara ellenállása jelentette a legnagyobb kihívást, amely egy 2012-ben elfogadott határozatában megtiltotta, hogy a Saar-vidék mezőgazdasági célú területein napelemeket helyezzenek el. Akkoriban persze még nem léteztek vertikális erőművek, így némileg érthető a kamara döntése, az már viszont kevésbé érthető, hogy miért ragaszkodtak továbbra is mereven a tiltás fenntartásához a vertikális megoldások esetében, ahol alig foglalnak el helyet a panelek. Hussongnak öt évébe telt, mire sikerült kijárnia az illetékes minisztériumnál, hogy mentességet kapjon az agrárkamarai tiltás alól, csak ezek után tudott elstartolni a projekt.

Az erőművet az Oekogeno Erste AgriPV fogja üzemeltetni, ami az egyik legnagyobb állampolgári részvétellel működő szövetkezet, az OEKOGENO eG, leányvállalata.

Ennek meg így mi értelme? Vertikális naperőművet építettek Ausztriában

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.