Az OMV is beszáll a villanyautózásba

Az eddig csak a fosszilis energiahordozók kitermelése, feldolgozása és értékesítése terén ismert bécsi központú osztrák OMV ma megtette az első lépést, hogy az elektromos autózás támogatásában is a régió egyik legmeghatározóbb cége lehessen. Első lépésként 40%-os tulajdonrészt szerzett Ausztria legnagyobb e-töltőhálózatát üzemeltető Smatricsban. így átugorva az építkezés hosszú és költséges folyamatát.

Smatrics töltő Bécs külvárosában egy autópálya kivezető szakasz melletti benzinkúton.

A Smatrics ma 400 töltőponttal rendelkezik Ausztriában, amivel a legnagyobb ilyen jellegű szolgáltató az országban. A céget 2013-ban alapította a legnagyobb osztrák energiaszolgáltató a Verbund AG. A Verbund az ország áramigényének 40%-át biztosítja, melynek 90%-a vízerőművekből érkezik. A megújuló energiának hála a Smatrics rendszer használatával az autósok valóban környezetkímélő módon közlekedhetnek.

Napelemmel kombinált töltő az OMV kúton.

Az ügylet értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, de a Verbund és az OMV egyformán 40-40%-os tulajdonrésszel rendelkezik a Smatricsban. A fennmaradó 20% a Siemens irányítása alá tartozik. A felek a hálózatbővítés költségeit a tulajdoni hányaduk arányában finanszírozzák tovább. A Smatrics jelenleg vizsgálja a terjeszkedés lehetőségét Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon is. A Smatricsnak hálózata már most is rendkívül kényelmes, hiszen 60 km-enként minden fontosabb út mellett elérhetők a töltőik, köztük az a 15 is, ami már most is OMV kút mellett áll. A hagyományos töltőállomások az ott már kiépített szolgáltatásokkal kiváló hátteret biztosítanak az elektromos autók töltésére is, hiszen jó helyen vannak és lehetőséget biztosítanak az autósok legalapvetőbb igényeinek kielégítésére.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már használható a MOL legújabb budapesti villámtöltője

Elektromos autót használsz?