Közel 250 darab Audi e-tron prototípus parádézik Genf utcáin

Már csak simítások vannak hátra az Audi legelső tisztán elektromos modelljének fejlesztéséből, és a gyártó most úgy döntött, hogy az e-tron kipörgésgátló rendszerének tesztelésére Genf utcáira küldi mérnökeit, hogy az autószalonra érkező közönség érdeklődését felcsigázza. A német autógyártó egy közel 250 prototípusból álló flottával szórakoztatja a járókelőket Genf belvárosában a fontosabb nevezetességek – mint például az egyetem, vagy a művészettörténeti múzeum – körül keringve, melyek az alábbi képen látható figyelemfelkeltő matricával becsomagolva róják az utakat a sűrű forgalomban március 5-én és 6-án. Az elektromos Audik parádéját egyébként bárki nyomon követheti a gyártó honlapján.

Az Audi e-tron még ez évben, valamikor a Jaguar I-Pace érkezése után várható, a gyártó szerint legalább 500 km-es hatótávval. Dietmar Voggenreiter, értékesítés- és marketingigazgató elmondta, hogy az autó indítására azért választották a 2018-as dátumot, mert az akkumulátor-technológia mostanra érett meg arra, hogy a vásárlók számára elégséges hatótávot tudjon nyújtani, valamint ez az az év, amikor már a töltőhálózat is olyan mértékben kiépül, hogy ne legyen probléma töltőállomást találni.

Forrás: Autocar

Tavaly nyáron néhány fénykép is érkezett az e-tron teszteléséről, melyeken ugyan elég jól álcázva van a villanyautó, felfedezhető, hogy az e-tron quattro koncepcióhoz képest átesett némi csupaszításon. Ami a 2015-ben bemutatott tanulmány hajtásláncát illeti, három villanymotor kapott helyet az autóban, 500 lóerős összes teljesítménnyel, 4,5 másodperces gyorsulással 0-ról 100-ra, és 210 km/h-s végsebességgel. Ezekre a teljesítményadatokra számíthatunk a végleges változat esetében is, majd pedig egy évvel az e-tron után érkező e-tron Sportback is feltehetőleg ezt a hajtásláncot tudhatja magáénak.

A tisztán elektromos SUV áráról egyelőre annyit említett az Audi, hogy egy jól felszerelt A6-os modell árában bízhatunk, tehát vélhetően 20 millió forint alatt nemigen fogunk hozzájutni a Jaguar I-Pace, BMW iX3, Mercedes-Benz EQ C, és a Tesla Model X riválisaként érkező modellhez, az Audi második villanyautója pedig ennél is drágább lehet.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.