HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Nagyszabású töltőtelepítés indul Romániában

Körülbelül 2500 új töltőpont létesítéséről szóló terveit mutatta be az Enel X Romania, az olasz Enel energiaszolgáltató román leányvállalata, mely az ország valamennyi régiójában meg fogja könnyíteni a villanyautósok közlekedését. A közel 15-20 millió eurós infrastruktúra-fejlesztő beruházás munkálatai 2019-ben kezdődnek, hogy 2023-ra már valamennyi töltő online állapotban várja az autósokat. A legelső töltőoszlopok Bukarestben, Temesváron, és Konstancában kerülnek felállításra, és az Enel X úgy kalkulál, hogy jövő év végére már a hálózat első 300 tagja munkába is állhat. A töltőberendezések helyszínét a vállalat úgy határozza meg, hogy azok az ország egész területén egyenlő mértékben járulhassanak hozzá a villanyautók terjedéséhez, háztartási, intézményi, és vállalati szinten egyaránt.

Enel X Juice Lamp, Forrás: Enel

A töltők telepítéséhez az Enel X olyan bevásárlóközpontokkal, szupermarketekkel, éttermekkel, és szállodákkal működik együtt, melyek szeretnék magukhoz vonzani a villanyautósokat. A töltőoszlopok felállítása és karbantartása teljesen ingyenes a partnerek számára, csupán a parkolóhelyet kell biztosítaniuk az elektromos autóknak. A szolgáltatásra a helyi önkormányzatok is jelentkezhetnek, melyek az ingyenes töltő mellett abban is segítséget kapnak, hogy mely megoldás lenne a legkedvezőbb a település számára. Az Enel X hálózata 22 kW-os, 50 kW-os, és 150 kW, vagy annál nagyobb teljesítményű berendezésekből fog állni. Szerephez jut a vállat legújabb termékeit tömörítő Juice Family is, melynek tagjai különböző kreatív módszerekkel szabják az elektromos autó-töltést az adott helyszín adottságaira. A JuiceLamp például nem csupán egy intelligens utcai lámpa, mely egyszerre két autót tud tölteni, hanem térfigyelő kamerával, levegőminőség mérővel, és Wi-Fi-vel is fel van szerelve. Az öt év alatt kiépített töltőhálózat a legnagyobb töltőtelepítési projekt lesz Romániában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.