Cargo változatot kap idén a Renault Zoe

Nagyobb csomagteret kap Európa egyik legnépszerűbb elektromos autója, a Renault Zoe, miután a gyártó úgy döntött, hogy időszerű lenne az áruszállításra alkalmas villanymeghajtású modellek kínálatának bővítése – írta meg a német Auto Motor und Sport. A hátsó ülések eltávolításával megnövelt rakterű Cargo változat dimenzióiról és specifikációjáról egyelőre nem derültek ki pontos adatok, mindössze annyit lehet tudni, hogy még idén megvásárolhatóvá válik. A haszongépjárművé alakított Zoe talán nem mindenki számára új keletű gondolat, 2016 őszén ugyanis Békéscsabán már feltűnt egy ilyen e-VAN néven, ami magyar mérnökök keze munkája által készült. Az az autó 1,3 köbméteres raktérrel rendelkezett. A Renault modellpalettája jelenleg kettő tisztán elektromos furgont tartogat a vásárlóknak, a Kangoo Z.E.-t és a Master Z.E.-t, továbbá a Twizy is elérhető Cargo változatban, melynek csomagtere kis mennyiségű áru szállításánál lehet hasznos. A 2018-as németországi értékesítési adatok azonban arra mutattak rá, hogy robbanásszerűen megnőtt a zéró emissziós csomagszállító gépkocsik iránti kereslet, köszönhetően annak, hogy a városok vezetői  többé nem látják szívesen a belsőégésű motoros járműveket. A Renault Kangoo Z.E.-ből majdnem 75%-kal több fogyott tavaly, mint 2017-ben.

Uwe Hochgeschurtz, a francia autógyártó németországi igazgatója elmondta, hogy a vállalat jelenleg képtelen kielégíteni az elektromos furgonokra jelentkező egyre növekvő keresletet, aminek legfőbb oka az akkumulátorok beszerzése körüli problémák. A Renault azonban úgy véli, hogy ezt 2019-ben orvosolni tudja, és a Zoe Cargo is sikeres lesz a fogyasztók körében. A közeljövőben a Kangoo Z.E. is megújul, a Twizy sorsa ellenben bizonytalan a gyártás Spanyolországból Dél-Koreába való áthelyezése miatt. 2020-ban hibridekkel bővül a modellpaletta: a Clio sima hibridként, a Captur és a Mégane pedig konnektoros hibridként kerül a kereskedésekbe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.