Új töltőkkel bővült a MOL hálózata

Ma reggel átadták az autósoknak a MOL Plugee hálózatának 10. budapesti helyszínét. Az Árpád fejedelem útján lévő MOL benzinkút háta mögött felállított Circontrol töltő DC oldalon 50 kW (CCS vagy CHAdeMO), AC oldalon Type2 aljzaton 22 kW teljesítmény leadására képes. A töltőt a shopban való fizetés után kútkezelő indítja és állítja le.  A DC töltés díja 2990 forint, míg az AC töltésért 1990 forintot kell fizetni.

A helyszínt a Golgota téri töltőhöz hasonlóan úgy alakították ki, hogy oda a jövőben komolyabb bontás nélkül elhelyezhető legyen még egy ugyanilyen töltő. Ehhez már a parkoló felfestése is elkészült.

Hasonló készültségi szinten áll már a Vágány utcában lévő töltő is, de annak az átadása jövő hét kedden, július 2-án várható. Az ottani kialakítás különlegessége, hogy az újonnan épített parkolókban az egymás mellé kerülő töltők körül a töltéshez kijelölt parkolókat a járdasziget két oldalán fogják elhelyezni, de a második töltőhöz tartozó parkolók felfestése még nem készült el. A Vágány utcába egy ABB Terra 53 CJG típusú töltő került, ami CHAdeMO és CCS csatlakozón 50 kW-ot, míg a fixen szerelt Tpye2-es kábelen 22 kW-ot képes az autóknak biztosítani. Az árazás és a töltésindítás ezen a helyszínen is a többihez hasonló lesz.

A MOL helyszínek egyik érdekessége, hogy az épület falára mindenütt kerül egy biztonsági vészleállító gomb, amivel baleset esetén a töltő és környéke teljesen áramtalanítható. Ezt a gombot mindenütt igyekeznek az épület töltőhöz legközelebbi falára telepíteni, hogy baj esetén könnyen megtalálható legyen.

A MOL a két új helyszínnel együtt immár 11 budapesti és 18 külföldi helyszínen biztosít elektromos autó töltési szolgáltatást Plugee néven. A környező országokban már javában zajlik a NEXT-E konzorcium hálózatának megvalósítása, de néhány hete a magyarországi útszakaszokra kerülő töltők közbeszerzését is kiírták, így ősszel azok egy részének telepítése is elkészülhet. Budapesten még a Mészáros utcai benzinkútra kerül villámtöltő a mostani projekt keretében, de hamarosan átadják az Esztergomban már bekapcsolt 2 db AC és 1 db DC töltőt is, és az év végéig remélhetőleg elkészülnek a Balassagyarmatra és Debrecenbe tervezett töltők is.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.