Alábecsülte a megújuló energiát, óriásit bukott a General Electric

Mintegy 20 évvel a hasznos élettartamának vége előtt von ki a működéséből egy földgáztüzelésű erőművet Kaliforniában a General Electric, miután az gazdaságtalannak bizonyult a napelemekkel és szélerőművekkel előállított olcsó energia által uralt piacon. A 750 MW teljesítményű Inland Empire Energy Center (IEEC) évek óta a kapacitás alatt termel, ami amellett, hogy a fosszilis energia már nem tud versenyképes lenni a napfényes amerikai államban a tiszta energiával szemben, abból is adódik, hogy a létesítmény a vállalat régebbi, H-osztályú turbináit használja, amivel komoly műszaki problémák vannak, és több órát vesz igénybe a beindítása. Ezt a berendezést egyetlen másik erőmű használja Walesben, de vélhetően nem sokáig, ugyanis a General Electric teljes mértékben támogatás nélkül hagyja ezt a turbinát, miután nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a piacon. Hogy a kaliforniai erőművet miért nem szereli fel a vállalat az újabb és jobb HA turbinával, arra nagyon egyszerű a válasz: az igazi probléma nem a technológiával van, hanem azzal, hogy a GE túlbecsülte a fosszilis energiahordozók használatát a jövőben. A California Energy Commission energiaügyi hatósághoz eljuttatott Inland Empire Energy Center Decommissioning and Demolition Plan egyértelműen leszögezi:

„Az IEEC a rugalmasság növelése érdekében való felújítása nem valósítható meg gazdaságosan a különböző piaci és szabályozási tényezők miatt, amelyek a kaliforniai szolgáltatókat gátolják az energia fosszilis erőművekből való vásárlásában”.

General Electric HA turbina, Forrás: GE

Ilyen akadályozó tényező többek között az, hogy 2025-re a megtermelt elektromosság 50%-ának megújuló forrásból kell származnia Kaliforniában, míg 2045-re kizárólag karbonmentes forrásból lehet áramot előállítani. 2020-tól továbbá az újonnan épített házak tetejére kötelező lesz napelemet telepíteni.

Ami az IEEC földgáz-erőmű területén fog történni, az gyönyörűen előrevetíti a nem is olyan soká bekövetkező energetikai fordulatot a nagyvilágban. A telket ugyanis a Nova Power veszi meg, amely akkumulátoros energiatárolót fog itt létrehozni. A GE szavaival élve „az erőművet nem arra tervezték, hogy az átalakulóban lévő kaliforniai piac szükségleteit kielégítse, amely gyors beindíthatóságot követel a csúcserőművektől”. Mi viszont tudjuk hogy ez mit jelent: hiába kell csupán egy óra a korszerű HA turbina startjához, ha egy akkumulátor a villamosenergia-hálózat problémáit milliszekundumok alatt megoldja.

Inland Empire Energy Center, Forrás: Wikipedia

Szakértők szerint a 2009-ben Los Angelesben megnyitott erőmű 1 milliárd dollárból épült, ám a hasonló létesítményekre jellemző 30 éves termelés helyett 10 év után, 2019 végén nyugdíjba vonul.

Az Institute for Energy Economics and Financial Analysis kutatóintézet néhány héttel ezelőtt megjelent elemzése szerint azonban a GE-nek nagyobb gondjai is vannak egyetlen erőműnél. Eszerint a bostoni székhelyű konglomerátum közel 193 milliárd dollárt, vagy piaci kapitalizációjának 74%-át égette fel 2016 és 2018 között amiatt, hogy alábecsülte a megújulók térnyerését a földgázzal és kőszénnel szemben. Ugyan a vállalat mélyrepülésében számos menedzsment hiba is közrejátszott, a cég értékének zuhanását legfőképp a hőerőmű-építkezés globális bedőlése okozta, ami a GE-t teljesen váratlanul érte.

Ha a klímaváltozás egyértelmű jelei nem bizonyulnak elégnek, akkor legalább a világ egykori legértékesebb vállalatának több milliárd dolláros értékvesztése, és a befektetők anyagi veszteségei lehetnének jelzésértékűek az amerikai, és minden más kormányzat számára, hiszen a végén úgyis csak azok a cégek lesznek képesek életben maradni, melyek időben tudnak megjelenni a megújuló energiák piacán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.