Készül a Hyundai új villanyautója

A Hyundai márciusi pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a vállalat már dolgozik a legelső olyan padlólemezen, mely kizárólag tisztán elektromos autók alapját fogja adni. Habár a gyártó jelenleg két villanyautót is értékesít, az Ioniq és a Kona Electric is a belsőégésű motorral szerelt változatok padlólemezét kapta meg, csakúgy, mint a hidrogén által hajtott NEXO. A Business Korea beszámolójából azonban kiderül, hogy az új, e-GMP (Electric Global Modular Platform) nevet viselő platform valójában már elkészült, és a Hyundai hozzá is látott az erre épített, legelső dedikált villanyautójának fejlesztéséhez. Az NE projektnéven futó elektromos autóról egyelőre annyi derült ki, hogy egy kompakt sportterepjáró lesz várhatóan 450 kilométer körüli hatótávval, és a Hyundai több autóalkatrész-beszállítóval is megegyezett, hogy a legelső prototípusok még ebben az évben elkészülhessenek. A következő lépés a dél-koreaiak számára kiválasztani az akkumulátorok beszállításáért felelős céget, és megkötni a szerződést az előre meghatározott kapacitásra. Bár a prototípusok már decemberre kész lesznek, az autó hivatalos bemutatója jövő júniusban esedékes, ami azt jelenti, hogy a sorozatgyártás vélhetően csupán 2021 elején fog beindulni.

Hyundai Kona Electric

Egy új, tisztán elektromos SUV óriási sikert hozhat a Hyundai számára, ha csak a Kona Electric népszerűségéből indulunk ki. Az e-GMP ráadásul még nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot eredményezhet a gyártás során, valamint olyan kizárólag a villanyautókra jellemző karakterisztikákat adhat az autónak, ami a füstös verziókkal közös padlólemez miatt a Konában nincs meg. Az új padlólemez fejlesztése arra is rámutat, hogy a Hyundai nem kizárólag az üzemanyagcellában látja a jövő autós közlekedését, ami a cég számára egy életmentő menekülőútnak bizonyulhat, amikor a hidrogénes technológia nem éri el a várt sikert. Az üzemanyagcellás NEXO értékesítése egyébként éppen szünetel, miután Oslo közelében egyelőre ismeretlen okból nemrég felrobbant egy hidrogéntöltő állomás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.