Tölthető lesz a SEAT népszerű sportterepjárója

Egy kissé késlekedve, és igencsak óvatos léptekkel haladva, de a SEAT autóiban is elkezdenek megjelenni a villanymotorok, ami egy elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a vállalat el tudja kerülni az Európai Unió által meghatározott maximális CO2-kibocsátás túllépéséért járó bírságot. Elektromos offenzívája részeként 2021 elejéig hat elektromos meghajtású modellt ígért a Cuprával közösen a Volkswagen kötelékeiben működő spanyol autógyártó, melynek egyikeként mutatkozott be a mai napon a konnektoros Tarraco. A divatos terepjáró az európaiak egyik kedvencének számító közepes és nagy méretű SUV-k szegmensében a Škoda Kodiaq, a Peugeot 5008, a Mitsubishi Outlander, és a Volkswagen Tiguan Allspace után az ötödik helyet foglalja el az értékesítési listán az első féléves adatok alapján, a villanyautók iránt mutatott hatalmas kereslet fényében pedig garantálható lenne egy tisztán elektromos Tarraco sikere, ám a SEAT egyelőre csupán egy plug-in hibrid hajtáslánc beszerelését tartotta jó ötletnek. Így vált a márka harmadik sportterepjárója a legelső konnektoros hibrid autóvá a palettán.

Az 1,4 literes, 110 kW-os TSI benzinmotort egy 85 kW-os villanymotor egészíti ki, így a körülbelül 242 lóerős, 400 Nm-es rendszer egy 217 km/h-s végsebességet, és 7,4 másodperces 0-100-as gyorsulást eredményez. A Li-ion akkumulátor kapacitása 13 kWh, így kizárólag elektromossággal hajtva legalább 50 kilométert megy el az autó a WLTP szerint.

A hibrid Tarraco a szeptemberi Frankfurti Autószalonon lesz először látható, a rendelés pedig 2020 második felében nyílik meg. Ugyan az autó tervezése és fejlesztése a SEAT spanyolországi központjában történt, a gyártásra a VW wolfsburgi gyárában kerül sor a Tiguan Allspace mellett, hiszen mindkét SUV ugyanazt az MQB padlólemezt használja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.