McCharge: a McDonald’s felpörgeti a töltőtelepítéseket

A McDonald’s számos nyugat európai országban felismerte azt a lehetőséget, hogy a villanyautós vásárlóik számára megtakaríthatnak némi időt, ha a töltés és egy gyors étkezés ideje átfedi egymást.

Svédországban kivilágítható ártábla jelzi a töltési díjat

Svédországban 10 évvel ezelőtt, 2009-ben telepítették az első villanyautó töltőjüket, azóta pedig 55 töltőoszloppal rendelkeznek 39 étteremnél, melyek közül 29 villámtöltő. 2020-ra pedig az ország összes Drive-Through kialakítású éttermét ellátják elektromos autó töltési lehetőséggel. Legújabb fejlesztésük, hogy a távolról is jól látható totemoszlopot az autópályán elhelyezkedő benzinkutak mintájára ellátják a Big Mac, a Happy Meal árát, valamint a töltési díjat megjelenítő kivilágítható ártáblával.

Nem Svédország az egyetlen helyszín, ahol komoly fejlesztésekbe kezdett az étteremlánc. Egy tavalyi sajtóközlemény szerint Hollandiában 167 töltőállomás telepítését tervezik 3 éven belül, azaz a 245 holland éttermük több mint felénél lesz lehetőség villanyautó töltésre. 2019 augusztusáig összesen 9 holland McDonald’s kapott töltőoszlopot, melyeknél a töltési díj 0,55 euró/kWh.

Hollandiában a Nuon telepíti a McDonald’s töltőit

Belgiumban szintén 2009-ben helyezték el az első töltőállomást egy McDonald’s parkolójába, azóta pedig minden új építésű étteremhez telepítenek töltőoszlopot (kivéve természetesen azokat, amelyek autóval nem közelíthetők meg). Jelenleg 32 belga étteremnél tölthetnek villanyautót a vendégek.

Németországban 31 éttermet dob ki a kereső, ha a keresési feltételeknél bejelöljük a „Ladestation eCar” opciót.

A McDonald’s honlapján az étteremkeresőben több országban is beállíthatjuk, hogy a rendszer csak azokat az éttermeket listázza és jelenítse meg a térképen, amelyeknél található villanyautó töltő is. A brit honlapon egyelőre nincs ilyen szűrő, de a gyakori kérdések rovatban azt írják, hogy bár jelenleg csak néhány, főleg autópálya pihenőkben lévő étteremben található villanyautó töltő, a stratégiájuk részét képezi, hogy a közeljövőben minden Drive-Through kialakítási étterem rendelkezzen elektromos autó töltési lehetőséggel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.