Videók: amikor a zuhogó esőben érted jön a Teslád

Nemrég írtunk róla, hogy a Tesla már teszteli a 10-es verziószámú szoftverfrissítését és az új verzió hamarosan elérhető lesz a cég ügyfelei számára. Akkor még úgy nézett ki, hogy olyan újítások, mint a Netflix, Hulu és Youtube app mellett, Amerika is végre megkapja a Spotifyt és csomó funkción reszeltek kicsit, de sajnos a Smart Summon (leánykori nevén Enhanced Summon) nevű funkcióra még majd várni kell.

A Summon funkcióval a  Full Self Driving extrával felszerelt Teslák már eddig is tudták azt a trükköt, hogy a telefonunkat távirányítóként használva ki tudtak egyedül gurulni egy parkolóhelyről, ha mondjuk valami figyelmes polgártárs úgy ránk állt, hogy nem tudtunk beszállni. A továbbfejlesztett Smart Summon funkció ennél is tovább megy: a telefon térképén kijelöljük a parkolóban hova jöjjön értünk a kocsi, az pedig felvesz minket.

Időközben a V10 2 napja elkezdett letöltődni az észak amerikai Teslákra és ekkor jött a meglepetés: mégis bekerült az új funkció.

Erről gyűjtöttünk videókat.

Erre találták ki

Az első példa azért jó, mert gyakorlatilag ez az a helyzet, amiben a leghasznosabb a szolgáltatás. Anyu, apu, meg két kis gyerkőc és szakad az eső az áruház parkolójában. KITT meg értük jön.

Koccanás már volt

Persze arra sem kellett sokat várni, hogy meglegyen az első koccanás. Az alábbi videón úgy tűnik, hogy nem a Model 3 hibázott, a kifelé tolató autós nem figyelt oda. (Egyébként a kommentelők szerint a helyi KRESZ alapján ilyenkor automatikusan mindig ez a fél a hibás). A kocc előtt egy pillanattal a Tesla meg is állt – hogy egy ember ezt mindenképpen észrevette  volna korábban, vagy jobban reagált volna, az persze kérdéses, de nyilvánvaló hogy ilyen baleset naponta több száz lehet a világban két hagyományos autó között is. Két nézőpontból is megnézhetjük.

A mobilon mutatja mit lát az autó

A következő videót azért válogattuk be, mert itt az is látszik, mit mutat a Tesla a tulajdonosnak Smart Summon közben a mobilapplikáción. A kocsi folyamatosan szöveges tájékoztatással szolgál arról, hogy mi történik (pl. „várakozom, hogy szabad legyen az út”) és a radar által érzékelt akadályokat is megjeleníti.

Kicsit még óvatos, de működik

Az alábbiakban pár olyan videót gyűjtöttünk csokorba, ahol látszik a Smart Summon minden erénye és hibája. Utóbbiak közé azt sorolnánk, hogy magabiztossága sokszor egy kezdő sofőréhez hasonlít és néha picit keményen fékez, illetve érdekes íveket használ. Azt is meg kell jegyezni, hogy ha néha idióta helyen parkol le, az valószínűleg azért van, mert a „gazdája” azt jelölte meg a térképen. Az is látszik, hogy ha gyalogost lát a környéken, inkább megáll és megvárja, hogy távolabb menjen.

Minden kezdet nehéz

Végül zárjuk egy márciusi videóval – ekkor még csak egy korai beta verzió volt kint pár tesztelőnél, az autó pedig fájdalmasan lassan botorkált. Ehhez képest már most is látványos a fejlődés.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.