Tesla Semikre cseréli dízelkamionjait a Pepsi

Tizenöt Tesla Semi, és számos más tisztán elektromos, illetve közel nulla kibocsátású jármű áll hamarosan szolgálatba a PepsiCo egyik legnagyobb amerikai gyárában, ahol a vállalathoz tartozó Frito-Lay termékeinek előállítása történik. A Kalifornia állambeli Modestoban található létesítmény környezetterhelésének csökkentését célzó intézkedéseket még az év elején jelentette be az amerikai cégóriás a Kaliforniai Levegőfelügyeleti Hatóságnak (Californian Air Resources Board), most pedig hivatalossá is vált, hogy az 50%-ban a CARB által támogatott 30,8 millió dolláros Near Zero-Emission Freight Facility Project a tervek szerint 2021-re megvalósul.

A következő nagyjából két év alatt valamennyi dízeles teherszállító jármű helyére valamilyen alternatív meghajtású gép kerül. A Tesla villanykamionjai mellett hat teljesen elektromos Peterbilt 220EV típusú teherautó, három villanyos BYD 8Y vontató, tizenkét Crown márkájú lítium-ion akkumulátoros targonca, és harmincnyolc alacsony NOx-kibocsátású, földgázzal hajtott Volvo kamion csatlakozik a flottához, ez utóbbiak minden bizonnyal a nagyobb távolságú fuvarok lebonyolításához. A Frito-Lay gyárán kívül a Pepsi további 85 Tesla Semit fog munkába állítani nem sokkal a gyártósor beindulása után, ugyanis a teherkocsi 2017-es bemutatóját követően az egyik legfontosabb vásárlóvá vált a 100-as megrendeléssel. A Semi gyártása 2019-re volt időzítve, de a Tesla más járműprogramjainak előbbre helyezése miatt 2020-ra halasztotta.

BYD 8Y EV: A létesítményen belüli szállításra ez a fura szerzet is tökéletes

A kaliforniai villanyautó-gyártó egyébként nemcsak a kamionjaival járul hozzá a Pepsi ökológiai lábnyomának csökkentéséhez: a modestoi gyár energiaellátásához egy napelem-rendszert is felszerel, melyet két, egyelőre nem ismert méretű akkumulátoros energiatároló-rendszer egészít majd ki, és a Semikhez természetesen a töltőinfrastruktúrát is a Tesla biztosítja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.