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
auto
2024. 03. 19. kedd

Ismét eladási rekordot döntött a Tesla – naná, hogy esik a részvény

elektromos autó piac

Még belegondolni is durva, hogy most már negyedévente gyárt és értékesít közel annyi autót a Tesla, mint 2017 egészében. A mostani rekorddal egyébként közelebb került a cég az éves tervszámok teljesítéséhez is, a Model 3 pedig hamarosan a világ valaha gyártott legnagyobb példányszámú elektromos autója lehet.

Bővülő termelés

Az elmúlt negyedév során 96.155 autó gyártottak le a fremonti üzemben, ami 10%-kal volt több mint az előző időszak adatai és 20%-kal magasabb szám, mint egy éve ugyanekkor. Ez természetesen ismét rekord.

 

A Model S és X továbbra sem erősödött vissza a korábbi évi 100 ezres gyártási ütemre, de érdemes megjegyezni, hogy a belépő 75-ös aksis modellek megszüntetése óta az autók indulóára is emelkedett, inkább a Model 3 irányába terelve a szerényebb keretekkel rendelkező vásárlókat. Az előző negyedévben egyébként alaposan leapasztották a raktárkészleteket a Raven átállás miatt, így most 11%-kal nőtt a termelés, hogy kielégítse az igényeket.

A Model 3 gyártása is tovább fokozódott, szintén 10%-kal nőtt a termelés most már közel 80 ezerre. A heti gyártási ütem ezzel átlag 6100-ra nőtt és év végig 7000 fölé emelkedhet. További bővülésre a fremonti bázison már szinte nincs is hely, ezért ez a Gigafactory 3 indulásával valósul majd meg.

Rekord értékesítés

Az előző negyedévhez képest 2000-rel, 97.000-re nőttek a Tesla eladásai az elmúlt 3 hónap során – ez a 2018 harmadik negyedévi adatánál 16%-kal jobb.

A Model S/X termékvonalból nagyjából 17.400 autót adtak el, ami (a fent említett okok miatt) 37%-os visszaesés tavalyhoz képest. Ugyanakkor jó hír a kaliforniai cégnek, hogy úgy néz ki megállt a zuhanás és a jóval drágább modellekkel is stabilizálódtak a számok a második negyedéves szinten. Az autók iránt valószínűleg egy látványos külső és belső illetve műszaki frissítés valószínűleg ismét megtolná a keresletet, de úgy néz ki ez egyelőre nem prioritás a Teslánál. Lehet a Plaid hajtásláncig kell várni.

A Model 3 viszont ismét dominálta a világpiacot, így a fenti számokban benne van egy nagyjából 10%-os európai erősödés, és a jobbkormányos kiszállítások kezdete is. Mostanra már 355 ezer kis Teslát szállítottak le és ha ez így megy tovább a típus a jövő év elején elveheti a Nissan Leaf koronáját, amely most olyan 430 ezer magasságában járhat.

Hollandiában csak szeptemberben több mint 5500 fogyott az autóból és ezzel abszolút első lett minden autó előtt – a második Opel Karl darabszámának több mint háromszorosát produkálva. Norvégiában a Tesla 25%-os piaci részesedést ért el szeptemberben, ami több mint az összes újonnan eladott dízel és benzines együtt.

Forrás: Reddit / bobsil1

Közben a déli féltekén, Új Zélandon a közel 400 leszállított 3-as abszolút villanyautó rekordnak számít és 2 Toyota mögött a 3. legjobban fogyó autó lett. Ausztráliában pedig több hármas került eladásra 1 hónap alatt, mint S és X egész 2018-ban – ezzel az 5. legnépszerűbb személyautó lett a kis Tesla és megdöntötte a villanyautós rekordot.

Estek a részvények

A tőzsdei nyitvatartási utáni kereskedésben a cég részvényei 4%-ot gyengültek az adatok publikálása után. Ez elsőre furcsa lehet, hiszen rekord eredményekről számoltak be, de aki rendszeresen követi a cég körüli elemzői nyilatkozatokat, annak nem újdonság. Múlt hét csütörtökig a Wall Street-i konszenzus 96.900 autó leszállítása volt, azonban pénteken kiszivárgott Elon Musk egy belső levele, amiben a regionális értékesítési vezetőket arra kéri, tegyenek meg mindent, hogy elérjék a 100-ezres küszöböt, mert az már csak karnyújtásnyira van. Ezután az elemzők 99 ezerre emelték a „várakozásaikat”, amit a cég nem teljesített.

Ezzel együtt, nem valószínű, hogy a tényleges tőzsdei kereskedés alatt komolyan gyengülnének a cég papírjai, hiszen a különbség minimális, nagyjából 1-2 munkanapnyi kiszállítással csúsztak le a kerek számról. Az is sokat nyomhat a latba, hogy a cég arról is beszámolt, hogy ebben a negyedévben is több megrendelésük érkezett, mint amennyi autót gyártani tudtak és, hogy a mostani kiszállításokban már alig-alig van előrendelés, ez mind új vásárló.

A cég pénzügyi eredményeiről várhatóan a hónap végén ad számot és inkább ez lesz ami döntően befolyásolhatja a részvények árfolyamát.

 

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.